Näyttääkö sinun jääkaapissasi samalta kuin kuvassa? Tarkista tästä, säilytätkö ruokia ja juomia oikein

shutterstock_1699414273
Tässä kuvassa ruoilla on aika lailla oikeat säilytyspaikat. Kananmunien säilytys jääkaapin ovessa jakaa tosin asiantuntijoiden mielipiteet. Ovessa munat voivat altistua lämpötilan vaihtelulle. Shutterstock

Ruokien säilytys jääkaapissa ei ole rakettitiedettä, mutta oikea järjestys auttaa elintarvikkeita säilymään pidempään. Tarkista, onko sinun jääkaappisi sisältöineen ruodussa!

Videolla: Kari Aihinen paljasti jääkaappinsa sisällön. Kurkkaa sisään!

Heitätkö ruokaa jääkaappiin summanmutikassa, vai onko mielessäsi kaikille elintarvikkeille omat hyllynsä ja paikkansa? Ruokien organisointi jääkaapissa on järkevää, sillä se estää tehokkaasti ruokahävikkiä. Kun elintarvikkeet ovat niille kuuluvilla paikoilla, ne säilyvät pidempään ja löydät ne helpommin.

Tiedätkö sinä, mikä on jääkaapin kylmin paikka ja mitä elintarvikkeita jääkaapin ovessa saa säilyttää? Katso ohjeet ruokien oikeaoppiseen säilyttämiseen jääkaapissa.

Onko jääkaapissasi tarpeeksi kylmää?

On hyvä muistaa, että mitä täydempi jääkaappi on, sitä kylmemmälle se kannattaa myös säätää. Monilla lämpötila on liian korkea. Varoittavia merkkejä tästä voivat olla jääkaapin sisälle muodostuva huurre tai maidon hapantuminen ennen viimeistä käyttöpäivää. Paras lämpötila jääkaapille on noin 2–4 °C. Se parantaa useimpien elintarvikkeiden säilyvyyttä ja estää bakteerien kasvua. 

Miten jääkaapin lämpötilan voi sitten tarkistaa? Kodinkonemyymälä Gigantista neuvotaan helppo tapa: aseta lämpömittari puolitäyteen vesilasiin keskelle jääkaappia ja tarkista lukema vähän ajan kuluttua. Toista sama jokaisella hyllyllä, jotta saat tarkat lämpötilatiedot.

Mikä on jääkaapin kylmin paikka?

Koska lämmin ilma nousee ylöspäin, eri ruoille on jääkaapissa omat paikkansa niille sopivimman lämpötilan mukaan. Jääkaapin alin hylly on perinteisesti koko jääkaapin kylmin paikka. Tällä hyllyllä kannattaa siis säilyttää esimerkiksi kalaa ja lihaa. Kannattaa kuitenkin perehtyä oman jääkaapin käyttöohjeisiin, sillä joissain jääkaapeissa voi olla jopa omat kylmälokeronsa juuri lihoja ja kaloja ajatellen.

Mitä saa säilyttää jääkaapin ovessa?

Moni suomalainen säilyttää esimerkiksi maitopurkkeja jääkaapin ovessa. Todellisuudessa tämä on kuitenkin huono paikka pilaantuvien maitotuotteiden säilytykseen. Koska jääkaapin ovea avataan usein, ovessa olevat elintarvikkeet altistuvat lämmön vaihtelulle. Siirrä maito siis mieluummin jääkaapin kylmähyllylle.

Jääkaapin ovessa voi sen sijaan säilyttää esimerkiksi ketsuppia, sinappia ja maustekastikkeita. Myös erilaiset virvoitusjuomat ja mehut sekä margariinin ja voin voi säilyttää ovessa, sillä ne eivät pilaannu maitotuotteiden lailla. 

Mitä sitten jääkaapin ylähyllylle?

Jääkaapin ylin hylly on jääkaapissa yleensä melko lämmin paikka, joten sinne kannattaa säilöä tuotteita, jotka kestävät pari astetta lämpimämmän säilytyksen. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi hapanmaitovalmisteet kuten jogurtit, juusto ja avaamattomat valmiskastikkeet. Jos säilytät kananmunia jääkaapissa, myös ne voi laittaa jääkaapin ylähyllylle. 

Kertaalleen kypsennetyt ruoat ja itse valmistetun ruoan tähteet kannattaa suojata ja säilyttää ylimmällä hyllyllä, jotta niistä ei pääse siirtymään hajua ja makua muihin tuotteisiin. Juuri kokattua ruokaa ei kuitenkaan saisi laittaa jääkaappiin lämpimänä, sillä koko jääkaapin lämpötila nousee näin nopeasti ja muut ruoat voivat pilaantua. 

Hedelmien ja vihannesten alkuperä paljastaa säilytyspaikan

Tiesitkö, että lähtökohtaisesti tuotteen alkuperä kertoo paljon sen tarvitsemasta säilytyslämpötilasta? Pohjoisilta alueilta tulevat hedelmät ja vihannekset viihtyvät viileässä eli jääkaapissa, kun taas trooppisille hedelmille kuten banaaneille, avokadoille tai papaijoille sopii paremmin säilytys lämpimässä, vaikkapa keittiön työtasolla. Tämä pätee myös esimerkiksi tomaatteihin – älä laita niitä jääkaappiin.

Jääkaappiin kuuluvat vihannekset kannattaa laittaa niille varattuun laatikkoon tai lokeroon.

Tarkista, voiko vihanneslokeron kosteutta säätää

Joissain jääkaapeissa on myös mahdollisuus säätää laatikoiden kosteuspitoisuutta. Kodinkonemyymälä Powerin mukaan kosteista säilytysolosuhteista pitävät erityisesti verso- ja lehtivihannekset, kuten salaatit, kaali ja tuoreet yrtit. Tämän lisäksi myös kurkku, parsakaali, kukkakaali, paprika ja mansikka pysyvät kauemmin tuoreina kun ilmankosteus on korkea. Säädä näitä kasviksia varten vihanneslaatikon koskeus korkeammaksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat