Tätä mieltä venäläisturistit ovat kiristyvistä viisumirajoituksista: "Todella surullista, että tavalliset kansalaiset kärsivät"

Hallitus rajaisi venäläiset turistiviisumit kymmenesosaan nykyisestä 3:36
Katso video: Näin Helsingissä vierailevat venäläisturistit ajattelevat Ukrainan sodan takia kiristyvistä viisumirajoituksista.

Suomi alkaa rajoittaa venäläisten viisumien saamista kymmeneen prosenttiin nykyisestä. MTV Uutiset jalkautui Helsingin keskustaan ja kysyi, mitä mieltä venäläiset turistit ovat kiristyvistä viisumirajoituksista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi (vihr) tänään, että turistiviisumien haku olisi mahdollista vain tiettyinä viikonpäivinä. Näin esimerkiksi perhesyistä, työn tai opiskelun vuoksi viisumin saisi helpommin kuin turistiviisumin.

Pietarista autolla Helsinkiin saapunut venäläinen Jevgeni kertoo ymmärtävänsä, miksi venäläisten matkustamista rajoitetaan, mutta pitää sitä silti erittäin valitettavana venäläisten kannalta.

– Tällä hetkellä monet venäläiset yrittävät laillisin keinoin lähteä Venäjältä rakentaakseen tulevaisuutensa ja suunnitelmansa uudelleen.

Senaatintorilla haastatteluun suostunut Jevgeni ei halua sukunimeään julkisuuteen, koska hänen tuttavansa on joutunut Venäjällä vankilaan sanottuaan sanan "sota" suorassa televisiolähetyksessä. Mukana turistikierroksella ollut ystävä ei uskalla tulla haastatteluun edes pelkällä etunimellä. Tämä kertoo Jevgenistä selvästi pelon ilmapiiristä venäläisten keskuudessa.

Jevgenin mielestä uudet viisumirajoitukset osuisivat voimakkaasti etenkin heihin, jotka haluavat pois Venäjältä. Hänellä oli jo Schengen-viisumi entuudestaan, joten hän kokee olevansa onnekas. Nyt viisumia ei olisi enää helppo saada.

– Tämän vallitsevan tilanteen takia moni venäläinen menetti säästönsä, mikä ei tietenkään ole verrattavissa Ukrainan asukkaiden kärsimyksiin, mutta silti, tämä vaikutti meihinkin, Jevgeni sanoo.

Vastatoimia luvassa?

Esplanadilla kävelee aurinkoisena iltapäivänä moskovalainen perhe, Vasili, Natalia ja 5-vuotias Alisa. He tulivat Helsinkiin omalla autollaan Moskovasta. Matka oli pitkä ja rajalla vierähti kolmisen tuntia.

Perhe ei suostu esiintymään sukunimellään, mutta tulevista viisumirajoituksista heillä on paljonkin sanottavaa.

– Kyllä tämä eriyttää kansoja. Ihmiset matkustavat pääasiassa turismitarkoituksessa tutustuakseen kulttuuriin, nähdäkseen, miten ihmiset asuvat, ihaillakseen tätä kaupunkia, joka on todella kaunis. Se, että tällaista tilaisuutta ei olisi, on minusta enemmänkin negatiivinen kuin positiivinen asia, Vasili kommentoi.

Hänen vaimonsa on samoilla linjoilla.

– Minusta tämä on tietysti negatiivista, etenkin kun todennäköisesti tulee joitakin vastatoimia Venäjän puolelta ja ihmiset Suomesta eivät sitten pysty vastaavasti matkustamaan Pietariin tai Viipuriin. Suhtaudumme erittäin negatiivisesti tähän, Natalia sanoo.

– On todella surullista, että poliittisten päätösten vuoksi kärsivät tavalliset kansalaiset.

"Välttämätön toimi sodan lopettamiseksi"

Helsingin Kauppatorilla seisoskelevalla venäjänkielisellä Pavel Feskolla on kaksijakoinen olo viisumirajoituksista. Hän on alun perin kotoisin Narvasta ja on seurannut viisumikeskustelua mielenkiinnolla. Toisaalta Fesko on sitä mieltä, että Suomi häviää taloudellisesti, etenkin kun puhutaan Itä-Suomesta.

– Näen tässä myös Venäjän ja Suomen välisen konfliktin kärjistymistä ja maiden välisten sosiaalisten suhteiden huononemista. Toisaalta ymmärrän, että tämä on välttämätön toimi sodan lopettamiseksi, Fesko sanoi.

Hän sanoi olevansa samaa mieltä Viron pääministerin Kaja Kallasin kanssa siitä, että tällaisena aikana venäläiset eivät vain voi reissata ympäri Eurooppaa ja shoppailla.

– Jos tämä (viisumirajoitus) todella edesauttaa sodan loppumista, olen ehdottomasti sen kannalla, Fesko totesi.

Viimeinen henkireikä

Suomi saa tällä hetkellä Venäjältä noin tuhat viisumihakemusta päivässä eli hakemusten määrä pienenisi uusien viisumirajoitusten myötä noin sataan. Hallitus oli rajoituksista yksimielinen ja niiden on määrä astua voimaan syyskuun alusta.

Suomi–Venäjä-seuran pääsihteeri Niina Sinkko kertoo seuran saaneen monilta venäläisiltä kommentteja siitä, että jos he eivät pääse länteen, heiltä menee viimeinenkin henkireikä käsitellä sotaa ja pitää yhteyttä länteen.

– Samaan aikaan meidän kanavissamme on tietysti paljon puhuttu siitä, mikä on pakotteiden merkitys eli onko tämä tavallista ostosmatkailua ja tuntuu siltä kuin sotaa ei olisikaan, Sinkko sanoo.

– Venäläisten viisumiasia ei ole pelkästään Suomen kysymys, vaan siinä korostuu koko Schengen-alueen yhteinen tahtotila ja nyt näyttää siltä, että mailla on tästä hyvin erilaisia linjauksia.

Suomessa ja muualla länsimaissa viisumirajoitusten toivotaan luovan painetta Venäjän hallitukselle. Moni venäläinen on Sinkon mukaan kuitenkin arvellut, että viisumirajoitukset pelaisivatkin vain Venäjän hallinnon narratiivin pussiin, jossa luodaan vihamielistä kuvaa lännestä.

– Kysymys viisumien myöntämisestä ei ole yksiselitteinen, Sinkko sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat