Pitäisikö turistiviisumien myöntäminen venäläisille lopettaa? ”Ukrainassa hirmutekoja ja venäläisturistit hamstraavat sokeria Lappeenrannan Prismassa”

Mitä mieltä Pöllöraati on turistiviisumien myöntämisestä venäläisille? 2:50
Katso, kuinka Pöllöraadissa keskustelu kiihtyy!

Suomessa on herännyt kiihkeä keskustelu siitä, pitäisikö turistiviisymien myöntäminen venäläisille lopettaa.

Venäjä poisti rajaliikenteen koronarajoitukset 15. heinäkuuta. Suomi oli poistanut omat koronarajoituksensa jo pari viikkoa aikaisemmin. Venäläisturistit ovat tärkeä elinkeino Suomelle, mutta onko oikein vastaanottaa turisteja hyökkäyssotaa käyvästä maasta? 

Suurimmat eduskuntapuolueet ovat näyttäneet venäläisturistien viisumien kieltämiselle vihreää valoa.

– Tässä on yksi kummallinen asia, ja se on kysymys siitä, miksi tästä keskustellaan nyt, toteaa politiikan toimittaja Jari Korkki.

Korkki korostaa, kuinka oli täysin tiedossa, että kumpikin maa poistaa koronarajoitukset ja matkustus alkaa. Kyseessä eivät olleet maahantulorajoitukset.

– Kaikki tämä oli täysin tiedossa. Miksei tätä mietitty etukäteen? Korkki kysyy.

– Onhan se aika makaaberia, että Ukrainassa tapahtuu hirmutekoja samanaikaisesti, kun venäläisturistit hamstraavat sokeria Lappeenrannan Prismassa, myötäilee politiikan toimittaja Marko Junkkari.

Junkkari ei kuitenkaan ole täysin ehdoton.

– Toisaalta, jos aina hätäpäissään aletaan tekemään tällaisia ratkaisuja, että pitäisikö nyt kuitenkin tovi miettiä?

Painostuskeino Venäjälle?

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Voiko turistiviisumien kieltäminen toimia painostuskeinona Venäjälle? MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum pohtii, mihin viisumien kieltämisellä pyritään.

– Jos se on vaan taistelukeino sitä vastaan, että meistä tuntuu kauhean pahalta, niin en näe sen olevan kauhean järkevä sanktio. Jos taas nähdään, että se tiivistää EU-rintamaa ja EU-pakotteita, niin se voi olla ihan järkevä ratkaisu.

Neihum kertoo olevansa kuitenkin skeptinen sen suhteen, että viisumikiellolla voitaisiin vaikuttaa Putinin hallintoon ja politiikkaan.

"Jos kuulee jonkun puhuvan venäjää Kotkan meripäivillä, ei se tarkoita sitä, että se on venäläinen turisti"

Korkki muistuttaa, että venäläisiä ja venäjänkielisiä asuu paljon Suomessa.

– Jos kuulee jonkun puhuvan venäjää Kotkan meripäivillä, ei se tarkoita sitä, että hän on venäläinen turisti. Tässä pitää osata erottaa kielen puhuminen ja se, että meistä tuntuu pahalta.

Junkkari puolestaan toteaa, että turistiviisumien lisäksi monelle myönnetään Suomeen myös pidempiaikaisia viisumeja.

– Keväästä me kovasti jaksoimme toistella itsellemme, että sota ei ole tavallisten venäläisten vika. Jos viisumien jäädyttämiseen lähdetään, on hyvä pohtia tätä kysymystä perusteellisesti, Neihum toteaa.

Baltian mailla tiukka linja

Viisumikeskustelussa on pohdittu sitä, näyttäytyykö Suomi heikkona muihin EU-maihin verrattuna. Monet EU-maat ovat kieltäneet venäläisturistien viisumit. 

Viro ilmoitti eilen torstaina kieltävänsä jatkossa Venäjän kansalaisia saamasta tilapäistä oleskelulupaa ja viisumia opiskellakseen maassa. Etenkin Baltian mailla on ollut tiukka linja viisumien suhteen. Suomen kautta saatu Schengen-viisumi oikeuttaa kulun muihin EU-maihin. Siksi moni puoltaa yhteistä EU-tason ratkaisua.

– Vetoaminen siihen, että pitäisi tehdä EU-tason päätös on aika turha, koska sellaista ei tule tapahtumaan, sanoo Junkkari.

Kreml on uhkaillut vastatoimilla, jos turistiviisumit Venäjälle kielletään. Todennäköisesti tämä olisi suomalaisten turistiviisumien kieltäminen Venäjälle.

Neihum toteaa pitävänsä ajatuksesta, jonka mukaan Venäjän kansalaisia tulisi valistaa valtion hyökkäyksestä Ukrainassa. Junkkari taas tuo esille keskustelun siitä, pitäisikö venäläisturisteille ottaa käyttöön maahantulomaksut. 

– Näissä on kaikissa kyykyttämisen ja hurskastelun makua, että omaa kilpeä kiillotetaan, Korkki tyrmää.

Pöllöraati: Mitä tehdä venäläisten viisumiasialle? 10:56
Katso koko keskustelu tästä!

Lue myös:

    Uusimmat