Haavisto venäläisten viisumirajoituksista: Rajoittava malli olisi helpoin – opiskelijat ja sukulaisvierailut etusijalle

7:12
Näin Pekka Haavisto kommentoi viisumirajoituksia ennen hallituksen kokousta.

Tänään kello 11 hallitus kokoontuu keskustelemaan venäläisten viisumien kohtalosta. MTV Uutiset on paikalla.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi äsken ennen hallituksen kokousta MTV Uutisille, että hallitukselle on tarkoitus esitellä venäläisten viisumimallia, jossa opiskelujen puolesta Suomeen tulevat venäläiset ja venäläisten sukulaisvierailut Suomessa asuvien luokse tulisivat etusijalle.

– Tätä mallia on nyt tarkoitus tänään esitellä hallitukselle ja käydä läpi, mitä eduskuntaryhmät tästä ajattelevat, Haavisto sanoi.

Haaiviston mukaan jos puhutaan vain Suomen reaktiosta, rajoittava viisumimalli olisi helpoin. Sen sijaan EU:n ulkoministerikokouksessa elokuun lopussa Suomi ja Baltian maat nostavat esille sen, että saataisiin yhteisiä ratkaisuja aikaan EU-tasolla.

– Asiat vaativat keskustelua, kuten EU:ssa aina. Tähän mennessä on ajateltu, että tavalliseen henkilöliikenteeseen ei haluta puuttua, mutta nyt on nähty Venäjän koronarajoitusten poistuttua, että Suomesta on tullut läpikulkumaa muihin Euroopan lomakohteisiin ja tämä ei ole tarkoituksenmukaista ottaen Venäjän lentorajoitukset huomioon.

Viisumeita tarkoitus vähentää

Schengen-järjestelmän tarkoitus on edesauttaa ja helpottaa rajojen ylittämistä, eikä Schengen-järjestelmä sinänsä tunne tiettyjen kansalaisten rajoittamista eli kyse olisi nimenomaan pakotepäätöksistä.

– Venäläisille eniten Schengen-turistiviisumeita myöntävät maat ovat Kreikka, Italia ja Espanja eli jos haluamme enemmän turistivirtaa rajoittaa, niin olisi hyvä sopia tästä yhdessä, Haavisto sanoi.

Venäläisten kauttakulkuliikenne Suomen kautta on merkittävä, Suomella on olemassa olevia Schengen-viisumeita noin 100 000 ja näitä käytetään läpikulkutarkoituksiin, kun kyseessä ovat monikertaviisumit.

– Rajaa ei voi laittaa kokonaan kiinni, kuten korona-aikana. Viisumeita voidaan kuitenkin vähentää ja se sitten ajan kanssa vaikuttaa.

Viisumirajoituksilla halutaan Haaviston mukaan antaa moraalista ja eettistä viestiä.

– Kun Venäjä jatkaa hyökkäystään Ukrainaan ja siellä siviilejä kuolee, niin turismin lisääntyminen Venäjältä länteen samaan aikaan ei ole se asia, jota haluamme suosia. Haluamme auttaa ukrainalaisia ja samalla tietenkin sallia, että ne, jotka oikeasti tarvitsevat rajanylitystä, voivat edelleen tulla Suomeen.

Haavisto kertoo, että elokuun aikana tehdään tarvittavat toimenpiteet.

Ulkoministeriö tekee lopullisen päätöksen

Tänään kokoontuva Iltakoulu on hallituksen epävirallinen kokous, eli se ei tee virallisia päätöksiä. Viisumien myöntämisen rajoittamisesta päättäisi ulkoministeriö. Haavisto sanoi jo viikonloppuna, että Suomi voi kansallisilla päätöksillä vähentää venäläisille myönnettäviä turistiviisumeja asettamalla hakuaikarajoituksia.

Julkisuudessa on viime aikoina keskusteltu venäläisten matkailun rajoittamisesta reaktiona Ukrainan sotaan.Keskustelu lähti Suomessa liikkeelle heinäkuussa, jolloin maiden välistä matkustamista torpanneet koronarajoitukset päättyivät. Hallitus kokoontuu tänään iltakouluun keskustelemaan venäläisille myönnettävien turistiviisumien kohtalosta. Normaalisti iltaisin pidettävä tilaisuus järjestetään tällä kertaa päivällä.

Suomi saa tällä hetkellä Venäjältä noin tuhat viisumihakemusta päivässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja