Tätä kaikkea sokeri tekee kehossa: vaikutusta myös syöpäsoluihin – näin syömällä sokerin saanti pysyy riittävän pienenä
Sokeri on ihmiselle tärkeä, mutta myös pirullinen aine. Se vauhdittaa muun muassa syöpäsolujen kasvua sekä suojaa niitä lääkkeiden vaikutukselta.
Sokerin vaikutuksesta kehon toimintaan on paljon tieteellistä näyttöä. Dosentti Kirsi Rilla Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksiköstä muistuttaa sokerin tekevän kehossa myös paljon hyvää.
– Sokereita tarvitaan kehon normaalitoimintaan, esimerkiksi energian lähteenä, rakennusaineena kudoksille ja viestinvälittäjänä, Rilla sanoo.
Huonoja vaikutuksia riittää myös. Yksi niistä on Rillan tutkimusalaa: sokerin vaikutus syöpäsoluihin.
– Syöpäsolut ahmivat sokeria tavallisia soluja tehokkaammin tuottaakseen itselleen energiaa. Sokeri vauhdittaa syöpäsolujen hyvinvointia – niiden lisääntymistä, liikkumista ja etäpesäkkeiden lähettämistä.
Syöpäsolut ympäröivät itsensä sokerikuorrutuksella
Kaiken lisäksi sokeri auttaa syöpäsoluja suojautumaan lääkkeiltä.
– Solut pystyvät tuottamaan ympärilleen sokerikuorrutuksen, jolla ne pystyvät huijaamaan elimistön puolustusjärjestelmää. Kerros suojaa syöpäsoluja myös syöpälääkkeiltä – lääkkeet eivät pysty tunkeutumaan soluihin sokerivaipan läpi.
Rillan tutkimusryhmä Itä-Suomen yliopistossa on tutkinut erityisesti yhtä suojaavan kerroksen sokerimolekyylia: hyaluronaania. Tutkijat huomasivat, että hyaluronaanipitoisuuksia säätelemällä voi olla mahdollista hidastaa syövän etenemistä ja tehostaa syöpälääkkeiden vaikutusta.
Rillan mukaan sokerin haittavaikutukset ovat enimmäkseen epäsuoria.
– Jos sokeria on liikaa, se edistää syöpäsolujen kasvua. Enemmän sokerin vaikutukset syöpään ovat kuitenkin epäsuoria. Se lisää ylipainoa, diabetesta, tulehduksia ja rasvamaksaa ja ne lisäävät puolestaan syöpäriskiä.
Sokerin karsiminen ei ole yksistään ratkaisu terveyteen
Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta kertoo puolestaan, että sokeri lisää sepelvaltimotautia, kohonnutta verenpainetta, tyypin 2 diabetesta ja muistisairauksia. Hän painottaa, että haitoista huolimatta sokerittomaan ruokavalioon ei tarvitse pyrkiä.
– Ruokavalio on aina kokonaisuus. Ravitsemussuositusten mukaan sokerin osuus ruoasta saatavasta energiasta tulisi olla alle 10 prosenttia. Tämä tarkoittaa naisella noin alle 40 gramaa ja miehellä noin alle 50 grammaa päivässä. Sokerittomaan ruokavalioon ei siis tarvitse pyrkiä, vaan kohtuukäyttö riittää.
Katso ylläolevalta videolta, kuinka pienellä aamupalalla voi jo saada sokerisuosituksen täyteen.
Runsas sokerin määrä köyhdyttää ruokavalion ravitsemuksellisuutta
Schwabin mukaan runsaan sokerin käytön suurin ongelma on ruokavalion köyhtyminen.
– Jos sokeria on ruokavaliossa runsaasti, se köyhdyttää ruokavalion ravitsemuksellista laatua, sillä se ei sisällä energian lisäksi mitään suojaravintoaineita (vitamiineja tai kivennäisaineita). Tämä on runsaan sokeri käytön suurin ongelma. Esimerkiksi kuitua on runsassokerisessa ruokavaliossa erittäin harvoin riittävästi.
– Sillä, että karsii sokeria, ei valitettavasti turvaa sitä, että ruokavalio olisi täysipainoinen ja terveyttä edistävä. Monia muitakin asioita pitäisi huomioida ruokakolmion mukaisesti.
Ravitsemusterapian professori Ursula Schwabin mukaan alla olevalla ruokavaliolla sokerin saanti pysyy riittävän pienenä ja sairausriski vähenee:– Perustan muodostavat kasvikset, marjat ja hedelmät. |
Uusimmat
-
23:49
Norjassa alkoi al-Holin leiriltä lasten kanssa noudetun naisen oikeudenkäynti – naisen syytetään osallistuneen Isisin toimintaan
-
22:33
Miesten joukkue valittiin 15 kilometrin kisaan
-
22:18
Itis julisti "maskipakon" – näistä syistä pakottaminen on kuitenkin mahdotonta niin kauppakeskuksessa kuin kaupoissakin
-
22:06
WHO:lta synkkiä uutisia: Koronavirusta ei kukisteta tämän vuoden aikana
-
22:02
Tommi Korpelan seuraava päärooli on kävelevä penis: Satiirinen lyhytelokuva ottaa kantaa dick pic -ilmiöön ja karnevalisoi sukupuolirooleja
-
21:49
Ottaako Puola toisena EU-maana käyttöön kiinalaisen koronarokotteen? Unkari aloitti jo viime viikolla
-
21:44
Yrittäjiltä tiukkaa palautetta viranomaisille: Jo riittää pandemiaheprea – ”Hyvin vaikea normaalin ihmisen ymmärtää”
-
21:29
Esapekka Lappi laittoi norjalaistähden uholle tylyn lopun – "Viikonlopun tavoite oli ajaa Andreasta pataan"
-
21:29
Oulun kaupunginsairaalassa koronatartuntojen rypäs – 45 tartuntaa, kolme saattohoitopotilasta kuollut
-
21:27
Toisen maailmansodan aikainen pommi räjäytettiin Englannissa – video osoittaa, miksi yli 2000 asukasta piti evakuoida kodeistaan ennen toimenpidettä
-
21:15
Huomasitko! MTV Uutisten lähetyksissä välähti tänään jotain uutta
-
21:10
Asiantuntijalta kovaa ryöpytystä Norjan suuntaan – "B-tason maa"
-
20:49
Henri Alénilta nasakka twiitti ravintola-alan tilasta – Kalle Palander lohkaisi heiton, joka räjäytti pankin: "Parasta Twitterissä vuosiin"
-
20:44
Kokeilu siirtää nuoret ja pitkäaikaistyöttömät te-toimistoilta kuntien vastuulle – ex-työministeri: "En ole kuullut kenenkään puolustavan nykysysteemiä"
-
20:43
MTV seuraa koronan etenemistä Suomessa: Jyväkyläläisestä koulusta kymmeniä karanteeniin – potilaiden määrä kasvoi sairaaloissa lähes 30:lla
-
20:43
Kookoolla kaasu pohjassa – nyt vahvistui hyökkäys
-
20:35
Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen hopeajuhlien kulisseissa tapahtui – huoltopäällikkö koki tutun kohtalon
-
20:30
Viron ilmaantuvuusluku pomppasi ensi kertaa yli tuhannen – koronarajoituksia kiristettiin tänään: "Läheskään kaikilla ei ole maskeja"
-
20:24
Pääministeri Marin Twitterissä: Valmiuslain pykälien käyttö selvitetään vielä kertaalleen
-
20:23
Pikkukaupungin virasto kuvasi jäähyväisvideota Connien eläkkeen kunniaksi – julkaisi vahingossa: "Ei todellakaan ollut tarkoitettu muiden nähtäväksi"
-
Lataa lisää