Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tätä kaikkea sokeri tekee kehossa: vaikutusta myös syöpäsoluihin – näin syömällä sokerin saanti pysyy riittävän pienenä

1:34Onko jugurtti ja mehu aamupalasi? Siinä tulikin päivän sokeriannos täyteen.Katso myös: Onko tämä aamupalasi? Päivän sokeriannos tulikin siinä. Asiantuntija kertoo myös, miksi sokeri on niin koukuttavaa.
Julkaistu 16.01.2021 12:58
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Sokeri on ihmiselle tärkeä, mutta myös pirullinen aine. Se vauhdittaa muun muassa syöpäsolujen kasvua sekä suojaa niitä lääkkeiden vaikutukselta.

Sokerin vaikutuksesta kehon toimintaan on paljon tieteellistä näyttöä. Dosentti Kirsi Rilla Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksiköstä muistuttaa sokerin tekevän kehossa myös paljon hyvää.

– Sokereita tarvitaan kehon normaalitoimintaan, esimerkiksi energian lähteenä, rakennusaineena kudoksille ja viestinvälittäjänä, Rilla sanoo.

Huonoja vaikutuksia riittää myös. Yksi niistä on Rillan tutkimusalaa: sokerin vaikutus syöpäsoluihin.

– Syöpäsolut ahmivat sokeria tavallisia soluja tehokkaammin tuottaakseen itselleen energiaa. Sokeri vauhdittaa syöpäsolujen hyvinvointia – niiden lisääntymistä, liikkumista ja etäpesäkkeiden lähettämistä.

LUE MYÖS: Supersokeriset juomat olivat koitua 18-vuotiaan kiinalaistytön kohtaloksi – teki koomasta herättyään fiksun päätöksen

Syöpäsolut ympäröivät itsensä sokerikuorrutuksella

Kaiken lisäksi sokeri auttaa syöpäsoluja suojautumaan lääkkeiltä.

– Solut pystyvät tuottamaan ympärilleen sokerikuorrutuksen, jolla ne pystyvät huijaamaan elimistön puolustusjärjestelmää. Kerros suojaa syöpäsoluja myös syöpälääkkeiltä – lääkkeet eivät pysty tunkeutumaan soluihin sokerivaipan läpi.

Rillan tutkimusryhmä Itä-Suomen yliopistossa on tutkinut erityisesti yhtä suojaavan kerroksen sokerimolekyylia: hyaluronaania. Tutkijat huomasivat, että hyaluronaanipitoisuuksia säätelemällä voi olla mahdollista hidastaa syövän etenemistä ja tehostaa syöpälääkkeiden vaikutusta.

Rillan mukaan sokerin haittavaikutukset ovat enimmäkseen epäsuoria.

– Jos sokeria on liikaa, se edistää syöpäsolujen kasvua. Enemmän sokerin vaikutukset syöpään ovat kuitenkin epäsuoria. Se lisää ylipainoa, diabetesta, tulehduksia ja rasvamaksaa ja ne lisäävät puolestaan syöpäriskiä.

LUE MYÖS: 15 asiaa, jotka tapahtuvat kehossasi, kun vähennät sokerin syöntiä

Sokerin karsiminen ei ole yksistään ratkaisu terveyteen

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta kertoo puolestaan, että sokeri lisää sepelvaltimotautia, kohonnutta verenpainetta, tyypin 2 diabetesta ja muistisairauksia. Hän painottaa, että haitoista huolimatta sokerittomaan ruokavalioon ei tarvitse pyrkiä.

– Ruokavalio on aina kokonaisuus. Ravitsemussuositusten mukaan sokerin osuus ruoasta saatavasta energiasta tulisi olla alle 10 prosenttia. Tämä tarkoittaa naisella noin alle 40 gramaa ja miehellä noin alle 50 grammaa päivässä. Sokerittomaan ruokavalioon ei siis tarvitse pyrkiä, vaan kohtuukäyttö riittää.

Katso ylläolevalta videolta, kuinka pienellä aamupalalla voi jo saada sokerisuosituksen täyteen.

Runsas sokerin määrä köyhdyttää ruokavalion ravitsemuksellisuutta

Schwabin mukaan runsaan sokerin käytön suurin ongelma on ruokavalion köyhtyminen.

– Jos sokeria on ruokavaliossa runsaasti, se köyhdyttää ruokavalion ravitsemuksellista laatua, sillä se ei sisällä energian lisäksi mitään suojaravintoaineita (vitamiineja tai kivennäisaineita). Tämä on runsaan sokeri käytön suurin ongelma. Esimerkiksi kuitua on runsassokerisessa ruokavaliossa erittäin harvoin riittävästi.

– Sillä, että karsii sokeria, ei valitettavasti turvaa sitä, että ruokavalio olisi täysipainoinen ja terveyttä edistävä. Monia muitakin asioita pitäisi huomioida ruokakolmion mukaisesti.

LUE MYÖS: Ravintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä: "En starttaisi aamua noin"

ruokakolmio-vaaka-iso.jpgSyötkö sinä ruokapyramidin mukaan?

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwabin mukaan alla olevalla ruokavaliolla sokerin saanti pysyy riittävän pienenä ja sairausriski vähenee:

– Perustan muodostavat kasvikset, marjat ja hedelmät.
– Viljatuotteista suositaan täysjyvätuotteita, ravintorasvoista pehmeitä ja juoksevia rasvoja, maitotuotteista rasvattomia ja vähärasvaisia vaihtoehtoja.
– Ruokavaliossa on hyvä olla lihaa, kalaa, siipikarjaa tai kasviproteiinin lähteitä (esim. palkokasveja).
– Kolmion huipulla ovat sattumat eli sellaisia ruokia, joita ei pitäisi käyttää päivittäin eikä oikeastaan viikottainkaan: makkaroita, rasvaisia leivonnaisia, makeisia, sokeroituja juomia, rasvaisia maitovalmisteita, vähäkuituisia viljatuotteita ja kovia rasvoja, kuten voita ja kookosrasvaa.

LUE MYÖS: Ruoat, jotka sisältävät yllättävän paljon sokeria: Näitä luulit terveellisiksi – ovatkin usein sokeripommeja

Jo yksi sokerinen juoma lisää infarktiriskiä – tutkimus nimesi pahimmat janonsammuttajat

Lisää aiheesta:

Ei laihduttamista! Viisi helppoa ruokasääntöä, joilla lisäät hyvinvointiasiPitkäikäisyyden asiantuntija varoittaa: "Terveellinen" tapa voi oikeasti viedä vuosia elämästäsiTutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinenTarvitseeko ihminen sokeria? Keskustelussa unohtuu helposti yksi olennainen asia: "Jos aivot eivät toimi kunnolla, koko ihminen kuolee"Suomalaisten vinksahtanut lautasmalli syypää moniin sairauksiin – neljä tapaa pitää verisuonet kunnossaUskotko sinäkin näihin? Ravitsemusterapeutti perkaa tavallisia ruokauskomuksia: "Välillä naureskelen sille, välillä näen punaista"
RavintoSyöpäTerveys ja hyvinvointiViiden jälkeenLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?