Tätä et tiennyt – Nämä suomalaisyritykset menestyvät ulkomailla

Suomalaista muotoilua päätyy harvoin ulkomailla tavallisen shoppailijan ostoskoriin, mutta ammattilaistarvikkeissa suomalaisfirmat loistavat.

– Monet suomalaiset laatutuotteita myyvät yritykset menestyvät ulkomailla. Tavallista ostoksille menevää kuluttajaa ne eivät kiinnosta, koska ne eivät ole kuten Angry Birdsit – kovan luokan design-tuotteita ei voi shoppailla tai pelata. Näkyvän arkisen pikkutavaran sijaan ne pysyvät aika lailla piilossa, muotoilukriitikko ja kirjailija Kaj Kalin sanoo.

Suomalainen muotoilu on niittänyt mainetta esimerkiksi lääketieteeseen liittyvän suunnittelun parissa.

– Jokin hammaslääketiede ei kuitenkaan ole median tai suuren yleisön mielestä kauhean seksikästä. Naistenlehdet eivät esittele hammaslääkärin hoitotuolia, vaikka se olisi kuinka palkittu maailmalla.

– Tavalliselle kuluttajalle jää suomalaisesta muotoilusta käteen vain Muumi-muki, Kalin sanoo.

Proteeseja ja mammografialaitteita

Kalinilla on tarjota esimerkkejä menestyneistä suomalaisfirmoista.

– Esimerkiksi Desigence on kehittänyt murtumien hoitoon kovasta puusta tehdyn proteesin, jonka materiaali lämmittämällä muokkautuu ja muovautuu iholle paljon paremmin kuin kipsi.

– Suomalainen Planmed puolestaan on mammografialaitteiden Rolls Royce. Yritys on suunnitellut nerokkaan Tapio Laukkasen johdolla hienoja mammografialaitteita, joiden avulla kuvauksista on tullut naisille vähemmän tuskallisia ja pelottavia, Kalin sanoo.

Traktoreita ja tuuliturbiineja

Lääketieteen ulkopuolelta Kalin kehuu hissiyhtiö Konetta.

– Se on aina ollut erittäin hyvä menestystarina. Myös Valtran traktorit ovat suunnittelija Kimmo Wihisen ansiosta menestyneet hienosti maailmalla. Oras taas on tehnyt hyvää työtä sekoittimien ja kraanojen parissa.

– Henkilökohtainen suosikkini on LINK Design -yhtiön suunnittelema Winwind3-tuuliturbiini. Arto Riimala, Saara Anundi ja Mikael Seppä ovat onnistuneet työssään erinomaisesti.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat