Lääkäri: Näin koira vaikuttaa ihmisen terveyteen

Miten lemmikki vaikuttaa hyvinvointiisi? 25:33

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut lääketieteen ja kirurgian tohtori Heimo Langinvainio kuvaili koiran suotuisia vaikutuksia ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin.

– Yleisesti tiedetään havaintoja koiran myönteisistä vaikutuksista nimenomaan fyysiseen terveyteen, se esimerkiksi voi vaikuttaa verenpaineen hallintaan, rentouttaa kaikenlaiset lihaskrempat ja muut, lääketieteen ja kirurgian tohtori Heimo Langinvainio kertoo.

Suotuisia vaikutuksia koiralla on jopa hormonitasoihin asti. Viime aikoina tutkijoita on kiinnostanut koiran vaikutus oksitosiinihormoniin. 

– Oksitosiini tunnetaan laveammin synnytyshormonina – se on siis se, joka pistää käyntiin synnytyksen. On huomattu, että oksitosiinin eritys lisääntyy, kun katsot koiraa ja silität sitä. Läheisyys koiraan ikään kuin käynnistää ne mekanismit, jotka käynnistyvät, kun sinulla on hyvin alkuvoimainen suhde lapseen. 

Langinheimon mukaan biologisen mekanismin lisäksi koira vaikuttaa vahvasti ihminen psyykkiseen hyvinvointiin – sen moneen eri ulottuvuuteen (kuva 1). 

– Koirahan on aivan vekkuli otus siinä mielessä, että kuten suomen kielessä aika kivasti sanotaan, että mitä joku asia sinussa herättää, niin koira herättää ihmisestä ulos hyvinvoinnin mallista monia sakaroita.

Ymmärtääkö koira puhetta? Kuinka kaukana historiassa on ollut lemmikkieläimiä? Katso koko haastattelu yltä!

Lue myös:

    Uusimmat