Mainos

Tästä syystä lapsesi pitäisi mennä nukkumaan aiemmin

Tutkijat ovat huomanneet, että riittämätön unenmäärä taapero- ja esikouluiässä voi johtaa ongelmiin myöhemmin.

Nukkuminen ja syöminen ovat aikuisille elämän parhaita asioita, mutta pienet lapset eivät aina ymmärrä niiden päälle. Vaikka taapero ei haluaisikaan käydä nukkumaan, on hyvä tiedostaa, että lapsi tarvitsee unta. Ja luultavasti enemmän kuin sitä saa.

Tuoreen, Academic Pediatrics -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan niillä 3–7-vuotiailla lapsilla, jotka eivät saa tarpeeksi unta, todetaan myöhemmin todennäköisemmin muun muassa tarkkaavaisuusongelmia sekä vaikeuksia suhteissa ikätovereihin.

Mistä tietää, että lapsi on nukkunut tarpeeksi? Lapsi herää virkeänä ja hyväntuulisena.

Leikki-ikäisten unentarve on yksilöllinen, noin 10–13 tuntia vuorokaudessa.

Lähde: MLL

Tutkimusta johtanut Elsie Taveras sanoo, että riittämättömän määrän unta esikouluiässä ja koulun ensimmäisillä luokilla saaneilla lapsilla, on suurempi riski kärsiä erilaisista ongelmista seitsemän vuoden iässä. Ongelmia voi ilmaantua käytöksen lisäksi muun muassa työmuistissa, päättelykyvyssä ja ongelmanratkaisussa.

Tutkijat perustivat tulokset lasten vanhempien ja opettajien havaintoihin.

Unen tärkeydestä on tehty lukuisia tutkimuksia. Unenpuute on yhdistetty muun muassa ahdistukseen, masennukseen ja vaikeuksiin sopeutua kouluun, mutta myös sekä lasten että vanhempien ylipainoon.

***

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.