Mainos

Ajoissa petiin! Tästä syystä lapsen nukkumaanmenoa kannattaa aikaistaa

Asiantuntijat kannustavat kaikkia vanhempia laittamaan lapsensa aikaisemmin nukkumaan. Seuraukset yllättävät positiivisesti. 

Kiireinen arki on saanut aikaan ilmiön, jossa lasten nukkumaanmeno siirtyy yhä myöhemmäksi. Nukkumisesta ei kuitenkaan kannattaisi tinkiä, sillä tutkimukset osoittavat aikaisella nukkumaanmenolla olevan merkittävä yhteys niin lasten terveyteen kuin oppimiseenkin.

Aikainen nukkumaanmeno hyväksi niin koululaisille kuin taaperoillekin

Yhdysvaltalaisessa National Sleep Foundationin toteuttamassa tutkimuksessa havaittiin, että vasta iltakymmenen jälkeen nukkumaan menevillä lapsilla oli ongelmia nukahtamisen kanssa. He myös heräilivät todennäköisesti keskellä yötä.

Sen sijaan iltakuuden ja iltayhdeksän välillä sänkyyn menneet lapset nukkuivat paremmin, minkä seurauksena he myös oppivat paremmin koulussa. Opettajat arvioivat aikaisin nukkumaan menneet lapset vähemmän ärtyisiksi ja impulsiivisiksi kuin tavallisesti. Tutkimuksessa seurattiin 7–11-vuotiaita koululaisia.

Samankaltaisia tuloksia saatiin myös myös vuonna 2012 julkaistussa japanilaisessa tutkimuksessa. Tämän tutkimuksen mukaan aikainen nukkumaanmeno vaikutti positiivisesti 1,5 vuotta vanhojen lasten motorisiin, kielellisiin ja sosiaalisiin taitoihin.

Ylipainoriski vaanii iltakukkujaa

Aikaisella nukkumaanmenolla on todettu olevan vaikutuksia myös fyysiseen terveyteen. Myöhään nukkumaan käyvät koululaiset ovat muita todennäköisemmin ylipainoisia, sillä uni vaikuttaa nälkää ja ruokahalua säätelevien hormonien toimintaan.

Vaikka tutkijat huomauttavat, ettei lapsille ei ole olemassa yhtä suositeltua nukkumaanmenoaikaa, he kannustavat kaikkien perheiden siirtävän lasten nukkumaanmenoaikaa 20–60 minuuttia aikaisemmaksi. Vaikka uni ei vaikuttaisi lapseesi muuten, ainakin se vähentää mahdollisuutta raivokohtaukseen kesken kauppareissun.

Video: Mitä tehdä, jos lapsi raivoaa kaupassa?

Lähde: Redtri

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.