Tästä syystä kello 3–5 aamuyöllä on karmein aika herätä

Heräätkö usein aamuyöllä kello kolmen ja viiden välillä? Kyseiseen kellonlyömään liittyy paljon uskomuksia paholaisesta, kuolemaa enteilevästä sudesta ja muusta yliluonnollisesta. Ei siis ihme, että heräät kesken unien...

Lähes jokainen meistä tietänee, miten ahdistavaa voi olla herätä keskellä yötä, kun aistit ovat jokseenkin sekaisin, raajat tuntuvat painavilta, kaikki tuntuu epätodellisen utuiselta, jopa aavemaiselta. Syytä äkkinäiselle heräämiselle ei välttämättä edes tiedä.

Yön aavemaisimmiksi tunneiksi usein kuvaillaan kello 3–5 väliä. Ja yleinen uskomus on, että silloin tapahtuu jotain yliluonnollista.

Pelottava ajatus, eikö? Älä jatka lukemista, jos haluat nukkua ensi yönä!

On uskottu, että kello kolmelta yöltä paholainen, arkkidemoni helvetistä, on vahvimmillaan. Kun kellon viisari pamahtaa aamuyöllä kolme, demonit pystyvät astumaan meidän maailmaamme.

Uskomusten mukaan demoneilla on tunti aikaa rellästää maan päällä, ennen kuin aurinko alkaa pilkistää ja ovi tähän maailmaan sulkeutuu.

On myös uskottu, että Jeesuksen kuolinaika on kolmelta päivällä, mikä on vastakkainen paholaisen ajalle. 


Suomalaisille tutumpi termi lienee suden hetki.

Termi tuli aktiiviseen käyttöön vasta 1960-luvun lopulla, ja sen suosioon on ratkaisevasti vaikuttanut Ingmar Bergmanin vuonna 1968 valmistunut kauhuelokuva Vargtimmen.

Suden hetki tarkoittaa aikaa varhain aamuyöllä, noin kello 03.00–05.00, jolloin ihmisen ajatellaan olevan heikoimmillaan ja unen syvimmillään. Termi on saanut nimensä siitä, että suden hetkenä susien on ajateltu liikkuvan, saalistavan ja tuovan mukanaan kuolemaa. Tämä perustunee tietoon siitä, että susi liikkuu juuri aamuöisin.

Jo muinaiset roomalaiset uskoivat, että suden hetkellä useampi ihminen kuolee sairauteen tai vanhuuteen kuin muina aikoina vuorokaudesta – kansanuskomus perustuu sille, että suden hetkellä nukkuvan ihmisen elimistö on uskottu alkavan valmistautua uuteen päivään, ja vanha ihminen kuolee, jos hän ei enää jaksa aloittaa uutta päivää.

Suden hetki on myös erityisesti kesällä yön kylmin hetki – ennen kuin uusi aamu sarastaa. Ei siis ihme, että moni on hytissyt kylmästä kyseisenä aamuyön hetkenä.

"Kun kello lyö kolme!" Kauhuelokuvista tuttu ilmiö

Kello kolmen kauhut ovat monista kauhuelokuvistakin tuttu ilmiö. Esimerkiksi The Conjuring – Kirottu -elokuvassa kello pysähtyy aamukolmelta, jolloin alkaa tapahtua yliluonnollisia.

Yksityiskohtiin sen enempää menemättä sama kellonaika piinaa myös elokuvissa The Amityville Horror ja Emily Rosen riivaaja.

Voisikin sanoa, että kauhuelokuvateollisuus pitää yllä myös myyttiä aamuyönä kello kolmelta alkavasta kauhusta.

Samaa kaavaa noudetaan myös Eminemin 3 A.M. -musiikkivideolla, jossa on saatananpalvonnallisia piirteitä ja murhanhimoa, jota ei järjellä kykene selittämään. 

Kyseisen ajan on uskottu olevan noitien rituaaliuhrauksien aika.

Totuus, miksi heräät kello kolmen ja viiden välillä

Vaikka myyttien, salaliittoteorioiden ja populaarikulttuurin mukaan kello kolmen ja viiden välillä tapahtuisi jotain yliluonnollisia, todellisuudessa kyse on pitkälti siitä, ettei kyseiseen aikaan ole niinkään luonnollista herätä. Aamuöisen heräämisen kauhut liittyvät pitkälti ruumiillisiin toimintoihin.

Yleensä tähän kellonlyömään syvä uni on muuttunut REM-uneksi eli uneksi, jonka aikana pulssi kiihtyy, hengittäminen tihentyy ja autonominen hermosto aktivoituu. Tästä syystä herätessäsi keskellä yötä olo voi olla jännittynyt ja pelokas. Sydän hakkaa, hengitys on tiheä.  Herätessäsi voit tuntea myös viluisuutta, sillä ruumiinlämpö on laskenut.

REM-unen vaihe voi vaikuttaa myös seksuaaliseen puoleen: miehellä voi olla keskellä yötä herätessään erektio, naisen vagina voi olla puolestaan kostunut. Tämä selittänee myös uskomukset siitä, miksi kyseiseen kellonaikaan on liitetty uskomus siitä, että ihmisen "demoniset" puolet pääsevät tuolloin esiin.

Jos heräät usein kolmen ja viiden välillä, on syynä useimmiten joko psyykkinen tai fyysinen stressi. 

Joten ensi kerran kun heräät kolmelta yöllä, muista, että pelko on vain pääsi sisällä – ei sänkysi alla.

Lue myös:

    Uusimmat