Tästä syystä ihminen voi allergisoitua koiralle aikuisena, vaikka lapsuudenkodissa olisi ollut koiria

Auttaako siedätys, jos allergia uhkaa tuhota lapsen lemmikkihaaveet? 7:37
Lääkäri ja allergologi Mika Mäkelä vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa kertomassa siedätyshoidosta.

Kun vielä 1990-luvulla eläinallergikkoja ohjeistettiin välttelemään allergian aiheuttajia, on siedätyshoito nykyisin linja, joka valitaan allergikkojen hoitamisessa.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraana oli lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Mika Mäkelä.

Mäkelän mukaan lääketieteellisesti siedätyshoidetaan lähinnä ihmisiä, jotka joutuvat työnsä puolesta tekemisiin eläinten kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi poliisit tai eläinlääkärit.

Jos taas haluaa allergikkona hankkia lemmikin, tapahtuu siedätyshoito kotioloissa. Ensin kuitenkin on hyvä selvittää, millaisia oireita lemmikki aiheuttaa.

– Jos lapsi saa lieviä allergiaoireita vaikkapa koiran nuolaisusta, mutta ei hengitysoireita, tavallisesti vähäisetkin oireet häviävät ajan kuluessa.

Aina ei vaan siedäty

Aina siedättyminen ei kuitenkaan auta. Joku voi oppia sietämään vaikkapa koira-allergeenia tietyn aikaa, mutta oman lemmikin pitäminen ei välttämättä onnistu.

Tällainen voi olla hengitysteihin menevä allergia, johon siedättyminen voi vakavien oireiden takia olla liki mahdotonta.

Mäkelän mukaan hengitystieallergiassa silmät punoittavat, nenä ja korvat menevät tukkoon ja äärimmäisenä seurauksena on allerginen astma.

– 1990-luvulla oltiin tiukasti sitä mieltä, että allergiakotiin ei hankita lemmikkiä missään olosuhteissa, sitten on opittu, että ei se olekaan niin yksiselitteistä.

– Ja nykyisin katsotaan tarkemmin sitä herkistymisastetta. Esimerkiksi koiraherkistyminen voi johtuakin kissa-allergiasta, kyse on ristikkäisallergiasta.

Miksi ihminen allergisoituu aikuisena, vaikka lapsuudenkodissakin on ollut koira?

Mika Mäkelän mukaan monet myös kertovat, että lapsuudenkodissa on ollut koira, ja pois muuttamisen jälkeen onkin allergisoitunut omalle koiralle.

– Tämä on merkki siitä, että olet ollut luontaisesti siedättynyt, mutta kun et olekaan jatkuvassa kontaktissa, herkistyy.

Pääasiallisesti allergeenit leviävät eläimen ihosta hilseenä tai syljen mukana.

– Jotkut allergeenit välittyvät eturauhasen kautta, joten ihminen on silloin allerginen vain koiraille, Mäkelä tietää.

 

Lue myös:

    Uusimmat