Tästä syystä et pysty lopettamaan ahmimista

Joinain päivinä saattaa tuntua, ettei roskaruoan ja herkkujen ahmimista vain pysty lopettamaan. Uuden tutkimuksen mukaan vähäiset yöunet vaikuttavat ratkaisevasti herkkuhimoon.

Tuntuuko siltä, että voisit napostella herkkuja ja rasvaista ruokaa pitkin päivää? Et luultavasti nukkunut hyvin edellisenä yönä. Uuden tutkimuksen mukaan univaje saattaa laukaista herkutteluhalun nostamalla syömisestä nautinnollisempaa tekevän molekyylin tasoja kehossasi.

Tutkimukseen osallistui yhdeksän nuorta, hoikkaa, tervettä aikuista, jotka viettivät kaksi kuuden päivän pyrähdystä unilaboratoriossa. Ensimmäiset kuusi päivää nuoret nukkuivat 8,5 tuntia yössä ja toiset kuusi yötä he nukkuivat vain 4,5 tuntia.

Tutkijat havaitsivat, että univajetta kärsineinä nuorten 2-AG-molekyylien tasot nousivat 15 prosentilla. Endokannabinoidiksi kutsuttu molekyyli saattaa aiheuttaa halua kaloripitoisia ruokia kohtaan – näin käy myös marijuanan kannabinoidien vaikutuksesta, kertoo tutkija Erin Hanlon Chicagon yliopistosta.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että univaje aiheuttaa ruokahalun kasvua, painonnousua sekä kakkostyypin diabetesta. On huomattu, että alle kuuden tunnin yöunet saavat aikaan nälän tunnetta, sillä ruokahalua säätelevien hormonien, leptiinin ja greliinin, määrät nousevat. Uusin tutkimus selittää kuitenkin, miksi roskaruokaa on vaikea vastustaa huonosti nukutun yön jälkeen, vaikkei olo olisikaan nälkäinen. Tutkijat eivät ole varmoja siitä, miksi nukuttujen tuntien vähäisyys nostaa 2-AG-tasoja, mutta se saattaa olla esimerkiksi kehon tapa varmistaa, että energiataso pysyy ylhäällä levottoman yön jäljiltä.

SLEEP-lehdessä aiemmin julkaistun tutkimuksen mukaan yhdeksän tunnin yöunet ovat ihanteellisimmat vyötärölinjan kannalta. Siitä huolimatta jokaisen tarvitsema uniaika on yksilöllinen, muistuttaa lääketieteen tohtori Nathaniel Watson.

Kuinka paljon unta juuri sinä tarvitset? Tee näin: tilaisuuden koittaessa – vaikkapa lomalla! – mene sänkyyn, kun olet väsynyt ja herää aamulla ilman herätyskelloa. Muutaman tällaisen päivän jälkeen laske, montako tuntia keskimäärin olet nukkunut ja yritä vastedes nukkua yhtä paljon. Näin pysyt terveenä – ja hoikkana!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja