Mainos

Tästä oli varoitettu – miksi nämä tuhokuvat silti toteutuivat?

Sandyn kaltaisen katastrofin ei olisi pitänyt yllättää New Yorkia, sillä siitä oli varoitettu jo vuosia.

Lähes vuosikymmenen ajan tutkijat olivat kertoneet New Yorkin osavaltion viranomaisille aluetta uhkaavista tuhoista: nousevasta merenpinnasta, yhä useammin toistuvista tulvista sekä äärimmäisistä sääilmiöistä.

Hälytyskellot soivat yhä kovempaa viime vuonna hirmumyrsky Irenen myötä.

New York Timesin mukaan viranomaiset heräsivät pohtimaan alueen turvaksi tarvittavia rakennemuutoksia kuitenkin vasta tiistaina, kun newyorkilaiset heräsivät veden hukuttamien lähiöiden sekä kastuneiden sähkölaitteiden keskeltä.

Kuvernööri Andrew Cuomo totesi, että New Yorkin tulisi harkita tulvavallien tai myrskyesteiden rakentamista.

– Kaupungin rakenteissa ei ole huomioitu tällaisia tilanteita. Olemme vain puolisen metriä merenpinnan yläpuolella, Cuomo sanoi radiohaastattelussa.

Cuomon hallinnon arvioiden mukaan varautuminen vastaavanlaisiin katastrofeihin tulisi kalleimmillaan maksamaan noin 10 miljardia. Monet asiantuntijat pitävät arviota jopa alhaisena.

Pormestari Michael Bloomberg on tunnettu ympäristöasioihin liittyvistä visioistaan. Kaupungin virkamiehet ovat kuitenkin arvostelleet, että siirtymä suunnitelmista toiminnan tasolle ei ole ollut helppoa.

– On aiheellista kysyä, olemmeko keskittyneet hätätoimenpiteiden valmisteluun tarpeeksi, kaupungin entinen, nimettömänä pysyttelevä virkamies kertoo New York Timesin haastattelussa.

– Olemme vain olleet onnekkaita. Meidän täytyy vahvistua niiden riskien edessä, jotka ovat meitä aina uhanneet. Mutta ennen kuin mitään oikeasti tapahtuu, ihmiset eivät ole valmiita maksamaan.

Nähtäväksi jääkin, vaativatko asukkaat nyt toimia, kun tiedemiesten rummuttamat uhkakuvat ovat käyneet toteen. Ja suostuvatko he niistä aiheutuvaan, todennäköisesti jättimäiseen laskuun?

(MTV3)

Katso Aino Huilajan juttu (Seitsemän uutiset 31.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.