Tästä kohauttaneessa Suvilahti-hankkeessa on kyse – Mikko Leppilampi pitää yleisön reaktiota ymmärrettävänä: "Mukana tulee vastuu, joka täytyy kantaa"

Mikko Leppilampi vastaa Suvilahti-hankkeen saamaan kritiikkiin – haastattelussa skeittiaktiivi 8:17
Mikko Leppilampi vastaa Suvilahti-hankkeen saamaan kritiikkiin – MTV Uutiset Liven haastattelussa skeittiaktiivi Arttu Herva

Mikko Leppilampi avasi MTV Uutisille Suvilahti Event Hub -hankkeen taustoja ja vastasi sen saamaan kritiikkiin.

Helsingin Suvilahteen suunnitellaan kovaa vauhtia uutta tapahtuma- ja viihdekeskusta. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi huhtikuussa asemakaavan muutoksen, joka mahdollistaa Suvilahti Event Hub -tapahtumakeskuksen kohoamisen Helsingin Kalasatamaan. Samainen taho hyväksyi jo aikaisemmin alueen tonttien vuokraus- ja myyntiperiaatteet.

Näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammen puheenjohtaman Suvilahti Event Hub -yhtiön nimikkokeskuksen on määrä koostua tapahtumarakennuksesta, sen muodostamasta sisäpihasta sekä näitä ympäröivistä toimisto- ja hotellirakennuksesta. Alueelle on suunniteltu muun muassa yleisötapahtumille sekä elokuva- ja tv-tuotannoille soveltuvia tapahtuma- ja oheistiloja sekä ravintola- ja galleriatiloja.

Taannoin sosiaalisessa mediassa alkoi nousta soraääniä, jotka kritisoivat Suvilahteen suunniteltua tapahtuma- ja viihdekeskusta paikoin kovinkin sanankääntein. Kritiikki kohdistuu tulevan tapahtumakeskuksen sijaintiin: samalla alueella, uuden Kaasutehtaankadun ja Kaasutehtaankentän sekä uuden tapahtumakorttelin kohdalla sijaitsee Suvilahti DIY -skeittipuisto, joka on sittemmin määrätty purettavaksi.

1300 neliömetrin laajuinen betoniskeittiparkki on yksi Suomen skeittiskenen kulmakivistä. Lajin harrastajat ja aktiivit rakensivat parkin reilut kymmenen vuotta sitten omin käsin. Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto myönsi Suvilahden skeittiparkille kunniamaininnan vuonna 2017. Suvilahti DIY:n purkamista on vastustettu kovasti.

Leppilampi on toiminut Suvilahti Event Hub -hankkeen kasvoina julkisuudessa, ja näin ollen iso osa tapahtumakeskukseen kohdistuneesta kritiikistä on suunnattu nimenomaan hänelle.

Leppilammen mukaan yleisön reaktio on täysin ymmärrettävä ja otettava selkä suorassa ja rehellisesti vastaan.

– Kun olen itse ollut hankkeen kasvoina ja sitä viemässä, niin ymmärrän, että sen mukana tulee vastuu, joka täytyy kantaa. Reaktio on ollut jo vuosien mittaan tiedossa, eikä sinänsä tule yllätyksenä, hän sanoo MTV Uutisille.

Leppilammen mukaan skeittipuiston tilanteesta on käyty vuosien aikana keskusteluja puiston aktiivien kanssa ja yritetty löytää ratkaisuja, joiden avulla Suvilahti DIY voitaisiin säilyttää. Tästä huolimatta puisto on ollut jo pitkään purku-uhan alla, sillä Helsingin kaupunki haluaa puhdistaa alueen maaperän.

Skeittipuiston paikalle on kaavoitettu muun muassa tie ja infrastruktuuria. Leppilammen mukaan Suvilahti Event Hub -hankkeeseen kuuluva rakennus ei ole tulossa skeittiparkin päälle.

– Se on todella monimutkaista, mutta ei oikeastaan edes kuulu meidän hankeryhmällemme, sillä meille on määritetty tontti, johon suunnittelemme ja rakennamme, hän kertoo.

Tästä huolimatta Leppilampi kertoo olevansa pahoillaan, ettei Suvilahti DIY -skeittipuisto voinut säilyä sellaisenaan nykyisellä paikallaan. Hän kuitenkin painottaa, että maaperän puhdistus ja skeittiparkin paikalle kaavoitetut tie ja infrastruktuuri eivät ole heidän käsissään.

– Kyllä minä yhdyn siihen tunteeseen, joka ihmisillä on. Olen seurannut Suvilahti DIY -skeittipuiston vaiheita alusta asti ja tiedän, mitä se ihmisille merkitsee. Toivon, että kun niin sanon ja tunnustan, niin se myös uskotaan. Vilpittömästi tässä ollaan liikkeellä, eikä tällaisissa yhteisissä isoissa hankkeissa ole varaakaan millekään muulle kuin rehellisyydelle ja avoimuudelle.

Mikä Suvilahti Event Hub ja miksi juuri Suvilahteen?

Leppilammen mukaan Suvilahti Event Hub -hanke on saanut alkunsa pääkaupunkiseudun tapahtuma- ja kulttuurialan pitkäaikaisesta tarpeesta saada alueelle kokoluokaltaan rock-klubin ja jäähallin välimaastoon sijoittuva tapahtumatila, joka vetäisi noin 3000–5000 henkilöä eikä olisi sidoksissa mihinkään tiettyyn urheilulajiin tai -seuraan. Tämä ajatus on miehen mukaan hankkeen ydin.

Vastaavanlaista tapahtumatilaa ei Leppilammen mukaan Suomesta, saati Helsingistä löydy. Hän nimeää lähimmäksi referenssiksi Turun Logomon, joka tulisi kuitenkin kalpenemaan kokonsa ja monikäyttöisyytensä puolesta Suvilahti Event Hublle.

Helsingin entinen pormestari Jan Vapaavuori pyysi vuonna 2017 avoimesti ideoita siitä, miten Suvilahdesta voitaisiin kehittää ympärivuotinen monimuotoinen tapahtuma- ja kulttuurialue. Suvilahti Event Hub Oy oli yksi omalla hankkeellaan mukaan lähteneistä työryhmistä.

– Eri vaiheiden ja normaalipisteytyksen myötä me päädyimme voittamaan suunnitteluvarauksen Helsingin osoittamalle tontille, joka on tapahtumakentän koillisnurkassa, Leppilampi sanoo.

Suvilahti Event Hubin tapahtuma-alueelle oli aikaisemmin tarkoituksena kohota toimistorakennuksia. Leppilammen mukaan Helsingin kaupungilla oli ehto, että jotta alueen vanha kaavoitus toimistoiksi ja konttoreiksi saataisiin pysäytettyä ja muutettua, kuten nyttemmin on tehty, vaatisi se alueelle tapahtumallisuutta ja kulttuuria tukevan, uskottavan ja taloudellisesti kannattavan kiinteistöhankkeen.

Kaupungin asettaman ehdon myötä hanke rakentui maailmalta tutuksi hubityyliseksi kokonaisuudeksi.

– Siinä on ulkotapahtumakenttää palvelemassa ja ympärivuotisuutta tuomassa monipuolinen sisätapahtumatila, joka kokoluokassaan puuttuu pääkaupunkiseudulta. Suorassa yhteydessä on konseptiin kuuluva majoitusmahdollisuus ja toimitilaa alan toimijoille, Leppilampi luettelee.

Leppilampi kertoo, että Suvilahden alue oli jo hankkeen alkumetreillä, noin kahdeksan vuotta sitten ensisijainen vaihtoehto tapahtumakeskuksen sijainniksi, sillä alueen tiedettiin jo tuolloin olevan identifioitumassa kulttuurin ja tapahtumien pyhätöksi. Keskustan tuntumassa tapahtumakeskus myös palvelisi parhaiten tarkoitustaan.

– Suvilahti oli totaalisen, absoluuttisen optimaalinen paikka, mutta silloinen kaupunginjohto ei nähnyt tätä, ja sen myötä päädyimme miettimään toisia vaihtoehtoja, hän kertaa.

Pohdinnat veivät työryhmän Vantaan Aviapolikselle, jonne Leppilampi kumppaneineen alkoivat kehitellä samanhenkistä hanketta. Aviapolis Studios -nimeä kantanut hanke kuitenkin pysähtyi yllättäen.

– Valtio päättikin sitten ihan viime metreillä yllätykseksemme myydä Lentoasemakiinteistöt Oyj:n, joka oli maanomistaja ja potentiaalinen rahoittaja siinä hankkeessa.

Aviapolis Studios -hankkeen mentyä jäihin työryhmä yritti vielä etsiä vaihtoehtoisia sijainteja muun muassa Pasilasta ja Tapiolasta. Kaupungin johdon vaihduttua vuonna 2017 Suvilahti tuli kuitenkin uudelleen kuvioihin hankkeen potentiaalisena toteutumispaikkana, jonne se lopulta päätettiin myös rakentaa.

Helsingin kaupungin mukaan Suvilahti Event Hubin rakentamisen on tarkoitus alkaa vuoden 2023 lopulla. Koko alueen on suunniteltu olevan valmis ja käytössä viimeistään kesällä 2026.

Lue myös:

    Uusimmat