Tässäkö tulevaisuuden energiatuotantoa: Talo, joka tuottaa enemmän kuin kuluttaa!

Aalto-yliopistossa suunniteltu Lantti-talo tunnetaan niin sanottuna "nollaenergiatalona". Talo on nimittäin varustettu monipuolisella aurinkosähköjärjestelmällä, ja jo sateisena aikana sen tuottamaa energiaa saatiin tarpeeksi – ja ylikin.

Tampereella käynnissä olevilla asuntomessuilla on yhteensä yhdeksän taloa, joiden käyttövedet lämmitetään auringon tuottamalla energialla. Löytyy messuilta myös vielä enemmän aurinkoenergiaa käyttäviä taloja, jotka tuottavat siis itse kaiken tarvitsemansa energian.

Toinen näistä taloista on TA-yhtymän rakennuttama Lantti-talo. Sitran energiaohjelmajohtaja Jukka Noponen kertoo, että talo vastaa vuonna 2021 voimaan tulevia energiadirektiivejä.

Energiankulutuskin minimoitu

Lantti-talo tuottaa energiaa siihen asennetuin aurinkopaneelein ja -keräimin. Noponen kertoo talon loistavista energiantuottotuloksista:

– Heinäkuun puolivälihän oli Suomessa hyvin sateinen. Aurinkokeräimet olivat päällä talossa kello 6.15-22.34 välisenä aikana, ja tunnissa energiaa saatiin tuottettua sateisuudesta huolimatta lähes kahdeksan kilowattituntia.

Noposen mukaan energian määrä on enemmän, kuin mitä talon normaaliin toimintaan kuluu. Talossa on maksimoitu aurinkopaneelijärjestelmä, ja tarvittavien paneelien ja -keräinten määrä mahtuu hyvin talon kattopinta-alalle.

Lisäksi rakennuksen energiankulutusta on pyritty minimoimaan ilmanpitävällä rakenteella, hyvällä eristyksellä sekä energiaa säästävällä tekniikalla. Tämä yhdistettynä aurinkoenergiaan takaa asukkaille ekologisen, edullisen sekä energiatehokkaan asumisen – nyt pitänee vain toivoa, että muutkin rakennuttajat tarttuvat nykyaikaiseen keinoon tuottaa ekologista energiaa.

Teksti: Paula Koski / Jokakoti
Kuvat: Suomen Asuntomessut, Lanttitalo.fi, Asuntomessut.fi

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja