Tässä on hurjien talvien ja eilisen rajun takatalven syy

Pekka Pouta kertoo hurjien talvien ja rajun takatalven syyt 8:33
Pekka Pouta kertoo hurjien talvien ja rajun takatalven syyt

Takatalvien takatalvi näytti toivottavasti eilen viimeisen näytöksensä. Sen seurauksena pääkaupunkiseudulla saatiin liikenne sekaisin, esimerkiksi raitiovaunuliikenne pysäytettiin kokonaan, risteyksiä ja ramppeja tukkivat niin rekka-autot kuin kesärenkailla liikkeelle lähteneet autoilijatkin.

Meteorologi Pekka Pouta kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että yhdistelmä oli liki pahin mahdollinen. Suomeen saapui hyvin kylmää ilmaa Siperian suunnalta ja samaan aikaan kaakkoispuolella majaillut matalapaine puski hyvin lämmintä ilmaa.

– Siihen väliin tulee väkisinkin aivan hillitön sade ja me jäimme sinne lumipuolelle. Sinne yläpuolelle jäi vielä lämmintä ilmaa, jonka vuoksi saatiin vielä jäätävät sateet siihen päälle, kertoo Pouta.

Viime vuosien runsaslumiset ja suhteellisen viileät talvet selittyvät Suomen sijainnilla. Suomi sijaitsee hyvin pohjoisessa, esimerkiksi Etelä-Suomen kanssa samalla leveysasteilla ovat Venäjällä Siperian keskiosat, Yhdysvalloissa Hudsonin lahden keskiosa tai Alaskan eteläosa. 

Kun tuulet puhaltavat pohjoisen kantilta, tulee Suomessa hyvin kylmät olosuhteet. Vuosien saatossa Etelä-Suomessa on kuitenkin totuttu siihen, että talvet ovat olleet hyvin leutoja. Lumettomia talvia on äimistelty viimeksi talvella 2019–2020.

– Silloin lämmin atlanttinen ilma oli koko ajan vallitseva, ei tuullut idästä vaan oli jatkuva lounaanpuoleinen puhallus. Tämä on ollut yleinen säätyyppi Suomessa, mutta nyt on käynyt niin useampana talvena, että tätä säätyyppiä ei ole meillä ole ollut, sanoo Pouta.

"Tämä on ollut ehkä kylmintä, mitä meillä on voinut olla"

Lounaisvirtaukset ovat loistaneet poissaolollaan, koska korkeapaineet ovat estäneet lounaisvirtausten pääsyn Suomeen.

– Tänä vuonna melkeinpä lauhimmat ilmat ovat puhaltaneet jäämeren puolelta. Tämä on ollut ehkä kylmintä, mitä meillä on voinut olla, sanoo Pouta.

Ovatko pitkät ja kylmät talvet tulleet jäädäkseen?

Siihen Pouta ei usko, mutta pitää mahdollisena, että seuraavatkin vuodet saattavat Suomessa olla hyvin talvisia.

– Suomessa vuodet eivät ole veljiä keskenään, eivätkä vuosikymmenet, sanoo Pouta.

Miten hyönteisiä syövät muuttolinnut pärjäävät takatalven kourissa 2:10
Miten hyönteisiä syövät muuttolinnut pärjäävät takatalven kourissa?

Lue myös:

    Uusimmat