Estääkö rokote tartunnan levittämisen? THL:n Nohynek tyrmää PS:n Purran väitteet:"Ei ihan vastaa tämän päivän ymmärrystä"

Pitäisikö koronapassi ottaa käyttöön Suomessa ja millä ehdoin? Näin poliitikot vastaavat 21:07
Pitäisikö koronapassi ottaa käyttöön Suomessa ja millä ehdoin? Näin poliitikot vastaavat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan koronarokotteet suojaavat myös tartunnan saamiselta ja levittämiseltä. Suojateho vaihtelee kuitenkin ihmisten välillä.

Nohynekin mukaan ensimmäinen rokoteannos suojaa "kohtuullisesti" ja toinen annos "erittäin hyvin" levittämästä virusta eteenpäin.

Tartuttavuus vaihtelee kuitenkin ihmisten välillä.

– Supertartuttaja-ilmiö pätee myös rokotettuihin. Se, kuinka paljon tartuttaa virusta eteenpäin on hyvin yksilöllistä ja riippuu siitä, kuinka hyvin ihminen muodostaa vasta-aineita ja toisaalta erittää virusta.

Nohynekin mukaan tuoreessa israelilaistutkimuksessa yksikään 146:sta täysin rokotetusta koronatartunnan saaneesta ei levittänyt tartuntaa eteenpäin.

– Se kertoo siitä, että kahden rokoteannoksen jälkeen jatkotartuttaminen on vähäistä, vaikka ihmisellä itsellään olisi tartunta. 

Toisaalta Nohynekin mukaan esimerkiksi Kanta-Hämeessä on todettu tapauksia, joissa kaksi koronarokoteannosta saanut on levittänyt tartuntaa eteenpäin. 

"Ei ihan vastaa tämän päivän ymmärrystä"

Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Riikka Purra sanoi MTV Uutisten kyselyssä vastustavansa koronapassia muun muassa siksi, että rokotteet eivät estä tartunnan saamista tai viruksen leviämistä.

– Rokotteet eivät estä tartunnan saamista tai viruksen leviämistä, joten rokotepassi ei ole perusteltu, Purra kommentoi.

Nohynek ei jaa Purran näkemystä.

– Se ei ihan vastaa tämän päivän ymmärrystä näistä asioista. Rokote suojaa osittain infektioitumiselta (tartunnan saamiselta) ja kaksi annosta suojaa oikein hyvin eteenpäin tartuttamiselta.

Nohynekin mukaan Suomessa käytössä olevat rokotteet suojaavat ensimmäisen annoksen jälkeen noin 35 prosenttisesti ja kahden annoksen jälkeen noin 70 prosenttisesti deltamuunnoksen aiheuttamalta tartunnalta.

Oleellisempaa koronatilanteen kannalta on kuitenkin suoja vakavaa, sairaalahoitoa vaativaa tautimuotoa vastaan. 

– Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat kahden annoksen jälkeen ottajaansa vakavalta, sairaalahoitoa vaativalta koronataudilta noin 90 prosenttisesti.

Nohynek: Koronapassi voisi olla perusteltu

Nohynek myöntää, että etenkin yksittäisen kansalaisen voi olla vaikea pysyä ajan tasalla siitä, mikä on viimeisen tutkimustieto rokotteiden tehosta. Vielä keskiviikkona THL:n sivuilla kerrottiin, että "vielä ei tiedetä tarkkaan, miten koronavirusrokotteet vaikuttavat taudin tartuttamiseen."

– Toivoisin toki, että ihmiset ottaisivat asioista selvää. 

Nohynek itse pitää koronapassia perusteltuna. 

– Se voisi olla perusteltua nyt, kun meillä on vielä osa väestöstä rokottamatta. Myöhemmin, kun valtaosa on saanut rokotesuojan, niin voidaan kysyä, että mitä sillä silloin enää tehdään. 

– Lääketieteellisestä tutkimuksesta koronapassille löytyy näyttöä ja näin ovat myös Israel, Ranska ja Tanska arvioineet. Tietysti pitää arvioida myös perustuslain ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta, että mikä on länsimaisessa demokratiassa hyväksyttävää.



Lue myös:

    Uusimmat