Koronatartunnat jylläävät taas työpaikoilla – asiantuntijalta "vaikein" neuvo

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: Suomi onnistui torjumaan hyvin koronan ensimmäisen aallon, mutta keinot olivat rankkoja 1:41
Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: Suomi onnistui torjumaan hyvin koronan ensimmäisen aallon, mutta keinot olivat rankkoja.

Sairaustapauksia on monilla työpaikoilla paljon. Asiantuntija muistuttaa ohjeesta, joka voi olla monille vaikein omaksua.

Kukaan ei tarkkaan tiedä, paljonko Suomessa on tällä hetkellä koronatartuntoja. Useimmat toteavat tartuntansa kotitestillä eikä tieto päädy virallisiin lukuihin. Johtaja Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) ei pidä tätä isona ongelmana.

– Tartuntojen lukumäärällä ei enää ole samanlaista merkitystä kun mietitään epidemian kokonaisuutta nimenomaan vakavan taudin osalta. Tiedetään, että rokotetut voivat saada tartuntoja ja tartuntoja voi tulla uudestaan, mutta että se johtaisi vakavampaan tautiin, niin sen todennäköisyys on onneksi pieni etenkin, jos rokotukset ovat suositusten mukaiset. 

"Pestään käsiä ja vältetään väkijoukkoja"

Esimerkiksi monilla työpaikoilla korona kuitenkin jyllää nyt ja sairastapauksia on paljon.

– Me ollaan jo kevään aikana siirrytty sellaiseen omaan harkintaan eli omaan riskinarviointiin. On tärkeää, että pestään käsiä ja oman riskinarvion mukaan käytetään maskia ja vältetään väkijoukkoja, jos katsotaan, että tilanne sitä vaatii. Yhteiskunnan toiminnan kannalta ehkä se vaativin ja vaikein omaksua on se, että sairastetaan kotona, muistuttaa Helve. 

"Rokotekattavuudessa ei tavoitella 100 prosenttia"

Suomalaiset ottivat aluksi innokkaasti koronarokotuksia. Kolmansia ja neljänsiä rokotuksia on otettu selvästi vähemmän. THL:n tilastot rokotuskattavuudesta kertovat esimerkiksi, että 60-64 -vuotiaista vain 32 prosenttia on ottanut heille tarjotun neljännen koronarokotuksen.

– Tästä ikäryhmästä esimerkiksi meillä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka moni on saanut tartunnan. Meidän neljänsiä rokotuksia koskevan suosituksen mukaan yksi tartunta korvaa yhden rokotteen. Rokotuskattavuudessa ei tavoitellakaan 100 prosenttia vaan tavoitellaan mahdollisimman montaa niistä, jotka eivät ole tautia saaneet, selittää Helve.

"Olemme pitkällä verrattuna muihin maihin"

Helve ei ole huolissaan siitä, että suomalaisten into ottaa koronarokotteita olisi hiipumassa.

– Meillä neljännen annoksen osalta,  eli puhutaan yli 60-vuotiaista, rokotekattavuus taitaa olla Euroopan alueella kuudenneksi korkein. Se kertoo, että meillä on aktiivisesti otettu rokotteita, mutta toisaalta tartuntoja on paljon. Kuinka korkea se rokotekattavuus voisi olla, on epävarmaa. Verrattuna muihin maihin olemme kuitenkin varsin pitkällä. 

Lue myös:

    Uusimmat