Tarvitaanko Suomeen maskisuositusta? Pöllöraati ruoti hallituksen toimintaa koronakriisissä

16:04
Katso myös video: Pöllöraadissa aiheena maskikeskustelu ja keskustan puheenjohtajakisa.

MTV:n Uutisaamun pyöreässä pöydässä keskustelivat MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki, Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittaja Marko Junkkari sekä Uuden Suomen uutispäällikkö Jenni Tamminen.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n yhteinen tiedotustilaisuus keskiviikkona puhutti raatilaisia. Viranomaiset ovat muun muassa korostaneet, että koronatesteihin tulee päästä matalalla kynnyksellä. 

– Samaan aikaan tulee viestiä, että pääkaupunkiseudulla ei pääse testeihin. Tässä on taas jonkinlainen orastava ristiriita puheiden ja tekojen välillä, Junkkari pohti. 

Lehtimäki piti yhtä lailla ”kreisinä tilanteena”, että samalla, kun isot yleisötapahtumat ja ravintoloiden aukipitäminen ovat sallittuja, niin ihmisiä kannustetaan etätöihin sen jälkeen, kun työpaikkojen rajoituksia on ensin alettu purkaa. 

– Se (lähityöskentely) on jotenkin vaarallisempaa kuin yökerhoissa hilluminen, Lehtimäki ihmetteli. 

Kesän aikana on nähty esimerkkejä siitä, että virallisia suosituksia ja turvaohjeistuksia ei olla aina muistettu noudattaa. Lehtimäen mielestä kansalaisten suhtautuminen suosituksiin on kaksijakoista.

– Tarvitsemme käskyt, täytyy olla joku valtiovallan puolesta sanomassa, että tämä on suositus, mutta me ajattelemme, että se on ohje, hän mietti. 

– Sitten vedotaan siihen, että kun joku ei sitä suoraan sano, niin ollaan kuin pienet lapset. Se voi olla yksi syy, että ihmiset ovat suhtautuneet löysästi, kun ei ole niin selkeitä suosituksia ja ohjeita. 

Tammisen mielestä hallituksen viestintä on tässä suhteessa muuttumassa. 

– Nyt viesti tuntuu olevan, että ministerit eivät voi olla tulla paimentamaan ihmisiä kädestä pitäen.

– Vaikka nyt on tulossa uusi etätyösuositus niin ministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan se on aika joustava.  Yritys voi itse miettiä ja käyttää omaa luovuuttaan, Tamminen jatkoi. 

Painetta maskisuosituksen antamiseen on tullut esimerkiksi Lääkäriliiton puolelta. Junkkari muistutti, että jokainen voi jo nyt halutessaan ostaa ja käyttää maskeja.

– Ongelma valtiovallan vinkkelistä on, että eihän sitä viestiä tullut alkukesästä, että maskeista olisi hyötyä. Päinvastoin tehtiin kummallisia selvityksiä, että ne saattavat jopa pahentaa tilannetta., hän sanoi. 

– Koko ajan näemme lisääntyviä kuvia ympäri Eurooppaa, että maskit ovat käytössä ja ihmiset pystyvät elämään aika normaalisti. Siitä on tullut uusi normaali julkisissa tiloissa, Lehtimäki lisäsi.

Pöllöraadin käsittelyssä myös Annika Saarikon (kesk.) ministerinimitys ja keskustan puheenjohtajakisa. Katso koko keskustelu yllä olevasta videosta! Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja