Lasten pelottelu oli Pöllöraadille liikaa: "Vaikuttaa, että Krista Kiurun tarkoitus pyhittää keinot"

1:12
Kolme Rosa Meriläisen lasta kuuli Krista Kiurun sanat, että kouluun ei ole turvallista mennä. Näin hän ripittää ministeriä pelottelusta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun johtaman STM:n tilaama raportti long covidista julkaistiin viime viikon perjantaina. Raportti aiheutti mylläkän, kun sen tulosten perusteella Kiuru ajoi painokkaasti etäkouluun siirtymistä.  

Raportin esittelytilanteessa nähtiin kohua herättänyt lausunto Kiurulta, joka lausui painokkaasti, että kouluun ei ole turvallista palata joululoman jälkeen.

Lausunto ja koko tapa, jolla asiantuntijaryhmän raportti esitettiin oli liikaa Uutisaamun Pöllöraadille.

– Vinkkinä Krista Kiurulle, että lapsetkin katsovat telkkaria. Meilläkin kolme eri-ikäistä lasta näki sen pelottelun, että kouluun ei ole turvallista mennä, sanoo Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen.

– Kyllä pitäisi vähän enemmän olla vastuuta tuollaisessa puheessa. Lasten ja nuorten pelottelu ei ole ok.

Raportin tulokset liioittelua?

Myös itse raportin johtopäätökset ovat ihmetyttäneet monia Suomessa ja maailmalla. Muun muassa Helsingin Sanomat ja Yle ovat nostaneet esille raportin väitteen siitä, että jopa puolet koronaan sairastuneista voi saada long covidin. Tätä on pidetty liioitteluna muun muassa sen takia, että työryhmän raportti on vedonnut ilman kontrolliryhmää tehtyihin tutkimuksiin ja painotti sairaalahoitoon joutuneita. Suuri osa raportissa pengotuista tutkimuksista on myös tehty ennen kuin rokotteet olivat käytössä.

– Vaikuttaa siltä, että tällä hetkellä Krista Kiurun tarkoitus pyhittää keinot, summaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum.

Neihum pelkää, että kansalaiset joutuvat arvailemaan oikean asiantuntijatiedon luotettavuutta, jos THL ei uskalla tuoda omaa asiantuntemustaan esiin.

– Se ei ole kauhean kaunista katsottavaa.

– Se johtaa siihen, että esimerkiksi meillä toimituksessakin on pitänyt miettiä, miten jatkossa suhtaudutaan näihin ministeri Kiurun infoihin, jos niissä on tällaista tarkoitushakuista pelaamista, joka ei perustu suoraan asiantuntijatietoon.

Asiantuntijatiedon uskottavuus vaarassa

Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapala sanoo, että Krista Kiuru ja STM leikkivät tulella. Vaarassa palaa on asiantuntijatiedon uskottavuus.

– Tämähän näyttää pahenevan koko ajan, että koronaa käytetään poliittisista syistä pelottelumielessä. Se on aivan ennenkuulumatonta.

Haapala ottaa esimerkiksi Ilta-Sanomien tämänpäiväisen jutun, jossa THL:n nimettömänä puhuvat lähteet syyttävät Kiurun johtamaa ministeriötä asiantuntijoiden poliittisesta ohjaamisesta. Kiuru ei lehdelle asiaa kommentoinut.

– Jos korona on karannut käsistä, niin kyllä poliittinen ja asiantuntijajohtaminen ovat karanneet enemmän, Haapala sanoo.

Neihum muistuttaa surullisenkuuluisasta maskiväittelystä, jonka aikana oli viitteitä STM:n vastaavasta toiminnasta.

– Mutta kyllä tämä viime perjantain episodi, jota olin itsekin säätytalolla seuraamassa, niin oli se aivan uusi luku tähän kirjaan.

Suomen koronajohtamiseen on tulossa jonkun ajan päästä muutos, kun Krista Kiuru jää äitiyslomalle. Katso Pöllöraadin kommentit tähän ja Sanna Marinin koronaryhmän rivijäsenyyteen koko keskustelusta alla!

10:53

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja