Hallitus rajoittaa uudestaan maahantuloa kolmesta maasta – Ruotsin rajoitusten poisto harkinnassa: Saksasta ja Tanskasta voi matkustaa, vaikka koronan raja-arvo ylittyy

5:58
MTV Uutiset selvitti: Kun matkustusrajoituksia mietitään, vaakakupissa painavat muutkin asiat kuin tartuttavuusluvut

Valtioneuvosto päätti tänään iltapäivällä uusista matkustusrajoituksista, jotka koskevat useita EU-maita.

Valtioneuvosto päätti istunnossaan ottaa sisärajavalvonnan uudelleen käyttöön Suomen ja Alankomaiden sekä Suomen ja Belgian välisessä liikenteessä.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset palautetaan Andorrasta Suomeen saapuvaan liikenteeseen. Alankomaissa, Belgiassa ja Andorrassa koronaviruksen aiheuttamien tautitapausten määrät ovat edellisen arvioinnin jälkeen kääntyneet kasvuun. Rajoitukset tulevat voimaan ensi maanantaina. Muut maahantulon rajoitukset pysyvät toistaiseksi ennallaan.

Sen sijaan Saksasta ja Tanskasta voi matkustaa edelleen rajoituksetta Suomeen, vaikka kumpikin maa ylittää raja-arvon. Valtioneuvoston mukaan niissä ilmaantuvuusluvut ovat todennäköisesti kohonneet vain hetkellisesti paikallisten tautiryppäiden vuoksi.

Maahantuloa Suomeen rajoitetaan, jos maan koronatapausten määrä ylittää kahdeksan tapausta 100 000 henkilöä kohti. Harkinnanvaraisesti rajana voidaan pitää kymmentä tapausta.

Edellisen kerran valtioneuvosto päätti rajoitusten palauttamisesta kaksi viikkoa sitten.

Rajoituksien poistamista Ruotsin osalta harkitaan

Ruotsin tautitilanne on kehittynyt myönteiseen suuntaan. Hallitus sitoutuu siihen, että maahantulorajoitusten seuraavan käsittelyn yhteydessä Ruotsin maa-, meri- ja ilmarajojen sisärajatarkastuksia tarkastellaan toisistaan erillään. Jos epidemiatilanne sallii, sisärajatarkastukset Suomen ja Ruotsin väliltä voidaan terveysviranomaisten suositukset huomioiden poistaa joko osittain tai kokonaan.

Hallitus on käsitellyt myös aiemmin esillä ollutta rajoitusten purkamisen alueellista mallia, jota viranomaiset ovat selvittäneet. Tässä vaiheessa selvitys ei johda toimenpiteisiin, valtioneuvoston sivuilla kerrotaan.

Nyt tehdyt päätökset ovat voimassa 8. syyskuuta asti, mutta niitä voidaan tarvittaessa muuttaa aiemmin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja