Koronatilanne pahenee, ministerit lomailevat – "Hallituksella on edessä aika karu töihinpaluu"

10:18
Katso Pöllöraadin keskustelu koronatilanteesta.

Pöllöraadin mukaan Suomen johtamisessa kriisitilanteessa olisi olennaista yksi ääni eikä hallituksen ja STM:n ja muiden päättäjien äänet erillään.

MustReadin päätoimittaja Anne Moilanen, Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari ja MTV Uutisten politiikan toimittaja Ossi Rajala keskustelivat Uutisaamun Pöllöraadissa koronatilanteesta.

Koronatartuntojen määrä on ollut nousussa erityisesti nuorten keskuudessa. Eilen torstaina todettiin yli 760 uutta tartuntaa, kuudessa maakunnassa siirryttiin kiihtymisvaiheeseen ja samalla tuli voimaan uusia ravintolarajoituksia.

Kummastusta on herännyt se, että Suomen hallitus lomailee tilanteen pahentuessa. Marko Junkkari ei jaksa kiihtyä lomailuaiheesta.

– Joka heinäkuu käydään sama keskustelu ja kun jotain tapahtuu, päivitellään sitä, että pääministeri sattuu olemaan lomalla. Se on vähän älytöntä. Ymmärtääkseni pääministeri Sanna Marin palaa töihin maanantaina. En usko, että kansakunta romahtaa tämän takia, Junkkari sanoo.

– Jotenkin järkytyin kyllä siitä, että Kirsi Varhila (sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö) sanoi Ylen A-studiossa, että toisen asteen opetus eli lukiot ja ammattikoulut siirretään mahdollisesti etäopetukseen. Se on jotenkin täysin päinvastaista, mitä on keväästä lähtien puhuttu ja mikä on ollut hallituksen linja.

Yksi ääni kriisijohtamisessa oleellinen

Junkkarin mielestä yksi ääni olisi kriisijohtamisessa oleellinen.

– Tuntuu, että meillä on hallituksen ääni ja STM:n ääni, Junkkari päivittelee.

Ossi Rajala lisää listaan aluehallintovirastot ja kunnat.

– Hallituksella on edessä aika karu töihinpaluu. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinlaitoksen johtaja Mika Salminen on sanonut, että koronastrategiaa voitaisiin muuttaa niin, että sairaalahoidon tarve voisi olla kriteeri rajoituksille. Kuinka valmis hallitus on siihen, millainen selvitystyö siihen tarvitaan ja saadaanko siitä sopu aikaan? Rajala pohtii.

– Hallituksen on taas tehtävä päätöksiä koronan suhteen. Ja mitä nopeammin he niitä tekevät, sen parempi kaikille.

Anne Moilasen mielestä niin poliittisten päättäjien, median kuin tavallisten kansalaistenkin on nyt aika pitää nuorten puolta.

– Nuoret ovat saaneet viimeisenä rokotukset. Heitä syyllistetään nyt siitä, että tauti leviää. Se, että kohdistettaisiin näin voimakkaita toimia nimenomaan nuoriin ja niihin ympäristöihin, missä he toimivat, tuntuu väärältä ja kohtuuttomalta, hän toteaa.

– Tartuntamääriin tuijottaminen ei ole ehkä enää se juttu. Meillä on tällä hetkellä tehohoidossa kuusi ihmistä, vähän aikaa sitten oli kymmenen. Olisi tosi erikoista, jos hallitus lähtisi tällaisiin (nuoria koskeviin) rajoituksiin.

Pöllöraati keskusteli myös koronapassista. Katso artikkelin yläosassa videolta keskustelu kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja