Mainos

Tarkkailijat syyttävät Sri Lankan joukkoja verilöylystä

Pohjoismaisten tulitaukotarkkailijoiden mukaan Sri Lankan joukot surmasivat avustustyöntekijöitä kuun alussa ja estivät tarkkailijoiden pääsyn alueelle salatakseen surmat.

Sri Lankan tulitaukotarkkailijat syyttävät hallituksen joukkoja 17 paikallisen avustustyöntekijän surmasta aiemmin tässä kuussa. Surmatut tekivät töitä kansainväliselle Action Contre La Faim -järjestölle.

Ruotsalaisten johtamat pohjoismaiset tarkkailijat pitävät toteen näytettynä, että hallituksen joukot ovat syyllistyneet teloitustyyliin tehtyihin surmiin.

Avustustyöntekijät surmattiin 4. elokuuta Sri Lankan koillisosassa Muturissa, missä hallituksen joukot ja tamilisissit taistelivat useiden päivien ajan. Surmatut työskentelivät tsunamiin liittyvissä apuprojekteissa.

Tarkkailijoiden mukaan Sri Lankan hallitus esti heidän pääsynsä alueelle salatakseen verilöylyn. Hallitus on kiistänyt joukkojensa osallisuuden ja luvannut tutkimuksen tapahtuneesta.

"Tamilitiikerit rikkoneet tulitaukoa"

Tarkkailijat totesivat samalla, että tamilitiikerit olivat rikkoneet tulitaukoa kesäkuussa bussiin kohdistuneella miinaiskulla. Hyökkäyksessä kuoli lähes 70 ihmistä.

Lausunto tuli vain vähän ennen tarkkailuoperaation ruotsalaisen johtajan Ulf Henricsson eroa. Operaation jättävät kuunvaiheessa niin suomalaiset, ruotsalaiset kuin tanskalaisetkin.

Tamilisissien LTTE-järjestön mukaan EU-maiden tarkkailijoiden turvallisuutta ei enää voida taata, koska EU on julistanut LTTE:n terroristijärjestöksi.

Sri Lankassa on ollut 11 suomalaistarkkailijaa, mutta osa on jo palannut Suomeen. Loput lähtivät illansuussa Sri Lankan pääkaupungista Colombosta kohti kotimaata. Operaatioon jää vastaisuudessa vain islantilaisia ja norjalaisia tarkkailijoita.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.