Tarjan, 55, rintasyöpämatka sai päätöksen tatuoijan tuolissa: "Pukeutuessa ei enää tarvitse miettiä puuttuvaa rintaa tai nänniä"

Rintasyövän viimeinen piste 6:29
Mamillatatuointi: Rintasyövän viimeinen etappi -minidokumentti käy läpi Tarjan sairastamisen vaiheita ja näyttää, kuinka uusi nänni syntyy tatuointikoneen pisto kerrallaan.

Tarja, 55, huomasi kesäkuussa 2021 kuopan rinnassaan. Vain reilu kuukausi myöhemmin rinta oli poistettu ja alkoi matka, joka saa kirjaimellisen päätepisteensä tatuointikoneesta.

Sitä kesäkuista hetkeä rantasaunalla vuonna 2021 Tarja tuskin unohtaa koskaan.

Olin vetämässä pyyhettä ympärilleni, kun huomasin, että kättä ylös nostettaessa oikean rinnan nännin alapuolelle ilmestyi kuoppa, jota siinä ei koskaan aiemmin ollut näkynyt. 

Tarja tiesi, että aina, jos rinnoissa havaitsee muutoksia, pitää asia tutkituttaa välittömästi.

Jo saman viikon perjantaina, kun Tarja oli tehnyt löydöksen rinnastaan, hänellä diagnosoitiin loburaalinen eli rauhasperäinen rintasyöpä. 

Hyvin pian diagnoosin jälkeen selvisi myös, ettei rinnan osapoisto riittäisi, vaan rinta pitäisi poistaa kokonaan.

Katso yllä oleva video: Mamillatatuointi: Rintasyövän viimeinen etappi -minidokumentti näyttää, kuinka uusi nänni syntyy tatuointikoneen pisto kerrallaan.

"Syöpää vastaan ei voi taistella"

Tarja ei kokenut erityistä menettämisen tuskaa tai kehokriisiä rinnan poiston vuoksi.

– Kun kuulin syövästä ja leikkauksesta, tiesin, ettei muita vaihtoehtoja ollut kuin toisesta rinnasta luopuminen. Odotin, vain, että syöpään sairastunut rinta poistetaan mahdollisimman nopeasti.

En hirveästi harmitellut tilannetta, koska muuta ei ollut tehtävissä. Rintani ovat ruokkineet lapseni, eikä naiseuteni riipu rinnoista.

Leikkauksen lisäksi Tarjalle annettiin sädehoitoa ja sytostaatteja, joista hän kertoo saaneensa lähes kaikki sivuvaikutukset, joita vain voi saada.

Syöpää vastaan ei voi taistella. Se on tai ei. Ainoa, mitä vastaan voi yrittää taistella, ovat lääkkeiden aiheuttamat sivuvaikutukset ja niistä aiheutuva paha olo. Mutta syöpätaistelu on väärä sana.

Raskaampaa kuin rinnan poisto

Tarja kertoo, että rinnan poistoa raskaampaa oli, kun hiukset lähtivät päästä sytostaattihoitojen myötä.

Se teki sairaudesta näkyvää ulkopuoliselle. Rinnan poiston pystyy peittämään paidan alla proteesilla, mutta jos ei halua koko ajan käyttää peruukkia, on hiusten lähtöä vaikea peittää. 

Hiuksettomuus muuttaa yllättävän paljon ulkonäköä. Otin kerran kuussa valokuvan ja seurasin, kuinka hiukseni kasvavat takaisin. Odotin innolla ja jännityksellä, millaista hiusta kasvaa lähteneiden tilalle.

Tarja on myös huomannut, että osittain "tyhjä" rintakehä on herättänyt huomiota uimahallien suihku- ja saunatiloissa.

Itsehän sitä ei juurikaan näe, mutta uimahalleissa en ole kokenut oloani niin normaaliksi.

Huomasin myös, että toisen rinnan mukana lähteneen painon puuttuminen vaikutti jännästi kehon ja mielen tasapainoon.

Uusi rinta ja syöpä saa viimeisen pisteensä tatuointikoneesta

Puolitoista vuotta syöpäleikkauksen jälkeen Tarjalle alettiin suunnitella uutta rintaa poistetun tilalle.

Alkusyksystä oikea rinta rakennettiin vatsakielekkeestä.

Viime silauksen uuteen rintaan ja eräänlaisen päätepisteen koko syövälle Tarja saa tammikuussa 2024 tatuoija Inkku Escobarin asiakkaana.

Escobarilla on mamilla- eli nänni- ja nännipihatatuointeihin keskittyvä yritys. Mamillatatuointien lisäksi Escobar tekee myös muita hoidollisia tatuointeja, kuten leikkausarpien peittoa.

Tarjalle Escobar tatuoi uuteen rintaan nännin ja nännipihan käyttäen mallina Tarjan tervettä, vasenta rintaa.

Kun mamillatatuointi on valmis, on tämä taival minun osaltani taivallettu. Hoidot sairaalassa alkavat olla ohi, eikä pukeutuessa enää tarvitse miettiä puuttuvaa rintaa tai nänniä.

Kun Escobar on piirtänyt uuden nännin Tarjan uuteen rintaan piste ja veto kerrallaan, pyytää Tarja tatuoijalta vielä yhtä asiaa: peittämään sädehoitoa varten tehdyn pienen pistetatuoinnin rintojen välistä.

Sen pisteen avulla minut kohdistettiin sädehoitolaitteessa oikealle kohdalle. Olen tyytyväinen, että siitäkin pisteestä nyt päästiin, Tarja sanoo hymyillen.

Henkisesti helpottaa, että keho on mahdollisimman entisen oloinen, eikä syöpä enää pyöri mielessä päivittäin.

Lue myös:

    Uusimmat