Tarja Halonen voitti selkeästi SDP:n esivaalit

Ulkoministeri Tarja Halonen on voittanut selkein luvuin SDP:n presidenttiehdokkaasta järjestetyn esivaalin. Halonen keräsi kaikista annetuista äänistä 57,7 prosenttia.

Halosen voitto oli selvä kaikissa puoluepiireissä. Hänen ehdokkuutensa takana oli yhteensä 7382 äänestäjää. Halosen takana kävivät europarlamentaarikko Pertti Paasio ja EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman tasaisen kamppailun. Paasio nousi toiseksi lähinnä Pohjois- ja Itä-Suomen äänillä. Hänen äänimääränsä oli 2837 eli 22,2 prosenttia. Söderman sai liikkeelle muitakin kuin ruotsinkielisiä puolueen jäseniä, mutta jäi kolmanneksi 2570 äänellä. Hänen osuutensa oli 20,1 prosenttia annetuista äänistä. Esivaalien äänestysprosentti jäi varsin alhaiseksi eli 24,7:ään. Uurnilla kävi vajaat 12800 äänestäjää, joista puolueen ulkopuolisia oli lopulta vain 183.

Puoluesihteeri Kari Laitinen luonnehti esivaalin tulosta selkeäksi. Se ei jättänyt mitään epäselvyyttä siitä, kuka kolmesta tarjolla olleesta henkilöstä on ykkösehdokas. Laitinen ei nähnyt alhaisessa äänestysprosentissa mitään protestia esimerkiksi siitä, ettei istuva presidentti Martti Ahtisaari ollut mukana listoilla. Hän myönsi kuitenkin, että postitse toimitettu vaali olisi lisännyt osallistumisaktiivisuutta. Esivaalissa ei ollut nyt samaa jännitettä kuin kuusi vuotta sitten. Silloin valintaan osallistui 42000 puolueen jäsentä ja 83000 ulkopuolista. Nyt mukana ollut neljäsosa puolueen jäsenistöstä on Laitisen mielestä silti riittävän suuri otos kertomaan SDP:n kentän mielipiteen.

SDP:n ensimmäinen naispuolinen ehdokas

Halonen valitaan SDP:n presidenttiehdokkaaksi sunnuntaina Turun puoluekokouksessa. Esityksen asiasta tekee keskiviikkona kokoontuva puoluehallitus. Laitinen sanoi tämän lopputuloksen olevan 99-prosenttisesti varma. Hän ei myöskään osannut kuvitella, mitä jäljelle jäävä yksi prosentti voisi edustaa. Halosesta tulee ensimmäinen sosiaalidemokraattinen naispuolinen presidenttiehdokas. Laitinen kehui häntä poikkeuksellisen monipuoliseksi poliitikoksi ja monitahoiseksi toimijaksi, jolla on sosiaalinen sydän. Tuoreimpien mielipidekyselyjen mukaan Halosen ja Elisabeth Rehnin (r.) kannatusluvut ovat hyvin lähellä toisiaan. Laitinen uskoi Halosen kannatuksen kasvavan vielä kohisten, koska hän on ollut gallupeissa vasta vajaan kuukauden verran vakavasti otettavana mahdollisuutena.

Halonen lupaa tehdä työteliään kampanjan

Halonen oli itse tyytyväinen esivaalin tulokseen. Se osoitti hänen mukaansa, että eri puolilla Suomea ajatellaan SDP:n piirissä ehdokaskysymyksestä suurin piirtein samalla tavalla. Laimea äänestysinto oli Halosen mukaan ennakoitavissa, koska postin kautta äänestäminen ei ollut mahdollista. Tuoretta jäsenäänestystä ei voi hänen mielestään verrata edelliseen jäsenvaaliin, jossa Kalevi Sorsa ja Martti Ahtisaari kisasivat ehdokkuudesta. Eroa on myös siinä, että kuusi vuotta sitten valtaosa äänistä tuli puolueen ulkopuolelta. Vaikka Ahtisaaren tähti on taas nousussa SDP:n sisällä, ei minkäänlainen luopuminen hänen hyväkseen tule pelisääntöjen mukaan kysymykseen puoluekokouksessa. Ahtisaari menetti mahdollisuutensa päästä SDP:n ehdokkaaksi jättäytymällä esivaalin ulkopuolelle. Halonen lupasi tehdä presidentiksi valintansa eteen "niin paljon töitä kuin mahdollista", jos puoluekokous nimeää hänet ehdokkaaksi. Hän on ennakoinut tilanteen jättämällä osan vuosilomastaan tammikuulle. Ulkoministerin tehtävistä Halonen ei aio luopua kampanjan vuoksi. Presidenttiehdokkuus ei myöskään saa Halosta liittymään kirkkoon tai menemään naimisiin elämänkumppaninsa valiokuntaneuvos Pentti Arajärven kanssa.

Ahtisaaresta puhutaan vielä puoluekokouksessa

Vaikka Halosen valinta SDP:n presidenttiehdokkaaksi on selvä, keskustellaan puoluekokouksessa varmasti vielä menettelytavoista ja Ahtisaaren asemasta. Turussa pidettävä viisipäiväinen puoluekokous alkaa keskiviikkona SDP:n 100-vuotisjuhlalla. Torstaina kuullaan puheenjohtaja Paavo Lipposen katsaus poliittiseen tilanteeseen. Lipposen ja puoluesihteeri Kari Laitisen uudelleenvalinta tapahtunee yksimielisesti. Ensimmäisellä varapuheenjohtajalla Antero Kekkosella on vankka kannatus ja vaikutusvaltaisen Kymen piirin tuki, mutta toisesta varapuheenjohtajasta saatetaan äänestää. Nuoret ovat puuhanneet Liisa Jaakonsaaren vastaehdokkaaksi eurovaaliehdokas Miapetra Kumpulaa.

Varapuheenjohtajat valitaan perjantaina torstaina nimettävän puoluehallituksen jäsenten joukosta. Puoluekokous hyväksyy SDP:lle uuden periaateohjelman, josta on jo ennakkoon keskusteltu jonkin verran aatteellisesti. Jaakonsaari on esittänyt "turhista peloista" luopumista, kun ohjelmassa puhutaan markkinataloudesta ja kapitalismista.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat