Tappava syöpä näkyi 52-vuotiaan silmissä – lääkärit kertovat harvinaisesta oireesta

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään - tällaiset ovat ennusteet 6:56
Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään – tällaisia ovat ennusteet.

Viisikymppisen naisen silmien keltaisuus oli harvinainen oire levinneestä mahasyövästä.

Silmävalkuaisten kellastuminen on aina hälytysmerkki ja syy hakeutua pikaisesti hoitoon. Keltaisuus johtuu bilirubiini-nimisen aineen liiallisesta määrästä veressä ja on usein seurausta maksan sairaudesta.

Keltaisiksi muuttuneet silmät voivat olla harvinainen ensioire myös mahasyövästä, Cureus Journal of Medical Science -julkaisussa ilmestynyt tapausraportti osoittaa. 

Mahasta levinnyt syöpä aiheutti keltaisuutta

Yhdysvaltalaiset ja intialaiset lääkärit kertovat 52-vuotiaan naisen hakeutuneen lääkäriin vatsakipujen, pahoinvoinnin ja silmien kellastumisen vuoksi. Ruokahalunsa menettänyt nainen oli myös laihtunut ja tavallista väsyneempi.

Tutkimukset paljastivat kolme viikkoa jatkuneiden oireiden johtuvan vatsan alueen kasvaimesta. Syöpä oli levinnyt mahalaukun ja ohutsuolen risteymään sekä haiman päähän. Tukkeuma aiheutti bilirubiinin kertymistä elimistöön.

Keltaisuus voi tapauksen perusteella olla harvinainen merkki mahasyövästä, jonka tavallisimpia ensioireita ovat ylävatsakipu, pahoinvointi ja väsymys.

Usein tauti on varhaisvaiheessaan kuitenkin oireeton ja löytyy vasta kasvaimen levittyä. Tällöin oireina voi esiintyä laihtumista, ruokahalun vähentymistä, nielemisvaivoja ja suoliston verenvuodosta johtuvaa anemiaa tai verisiä oksennuksia.

Mitkä oireet antavat aihetta epäillä syöpää? Katso alta lääkärin vastaus. Juttu jatkuu videon alla.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän oireet – millaisesta muutoksesta pitää huolestua?

Mahasyöpä johti kuolemaan

Mahasyöpä pyritään aina leikkaamaan ja näin toimittiin myös tapausraportin naisen kohdalla. Operaatiossa kirurgit eivät kuitenkaan pystyneet poistamaan levinnyttä syöpää kokonaan.

Nainen kieltäytyi jatkohoidoksi tarjotuista solunsalpaajahoidoista, joita käytetään muihin elimiin levinneen mahasyövän hoidossa jarruttamaan taudin etenemistä. Potilas kuoli kaksi kuukautta myöhemmin.

Mahasyöpään sairastuneen ennuste on melko huono. Viisi vuotta diagnoosin jälkeen elossa on vain noin neljännes potilaista.

Lue myös:

    Uusimmat