Tapaturmissa kuolee vuosittain 3000 ihmistä

Vuosittain tapaturmissa kuolevista noin 3000 suomalaisesta jopa 85 prosenttia saa surmansa koti- ja vapaa-ajanturmissa. Suomi pärjääkin tällaisten tapaturmien ehkäisyssä huonommin kuin useat muut EU-maat.

Joka päivä noin 2400 suomalaista saa vammoja tapaturmissa. Kaikkiaan viime vuonna vammoja aiheuttaneita tapaturmia sattui Kansanterveyslaitoksen uhritutkimuksen mukaan noin 900 000. Niistä suurin osa eli yli 70 prosenttia oli koti- tai vapaa-ajan tapaturmia.

Suomi on pärjännyt koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyssä huonommin kuin useat muut EU-maat.

Kansanterveyslaitos selvitti suomalaisten tapaturma-alttiutta haastattelemalla viime vuonna yli 8000:ta yli 15-vuotiasta suomalaista. Haastatelluista joka kuudes oli saanut tapaturmassa fyysisiä vammoja edellisen 12 kuukauden aikana, sanoo erikoistutkija Anne Lounamaa Kansanterveyslaitokselta

Yli kolmasosa vamman aiheuttaneista tapaturmista sattui arkiliikunnan tai urheilun yhteydessä. Lähes yhtä usein tapaturma sattui kotona tai pihapiirissä. Työtapaturmia oli 22 prosenttia ja liikennetapaturmia 7 prosenttia.

Lounamaan mukaan usein ajatellaan, että kotitapaturmat ovat vain pieniä viiltoja ja nyrjähdyksiä. Kotonakin sattuu kuitenkin paljon myös vakavia tapaturmia. Vuosittain tapaturmissa kuolevista noin 3000 suomalaisesta 85 prosenttia saa surmansa koti- ja vapaa-ajantapaturmissa.

Tapaturmia voi ehkäistä

Suomi on jäänyt koti- ja vapaa-ajantapaturmien ehkäisyssä selvästi jälkeen useimmista muista EU-maista. Meillä esimerkiksi kuolemaan johtaneet tapaturmat ovat 20 viime vuoden aikana lisääntyneet.

Tapaturmissa kuolleista puolet työikäisiä

Sen sijaan liikenne- ja työtapaturmien ehkäisyssä Suomi noussut jo EU-maiden kärkijoukkoon, sanoo Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska.

Puska haluaa tämän laskevan suunnan myös koti- ja vapaa-ajantapaturmiin. Hänen mielestään tapaturmien riskitekijät on otettava nyt suurennuslasin alle ja pohdittava, miten myös ne saadaan määrätietoisella työllä vähenemään.

Päihteet usein mukana

Lisääntynyt alkoholin käyttö selittää osaksi tapaturmakuolemien lisääntymistä. Viidennes niistä johtuu suoraan alkoholimyrkytyksestä, mutta myös paleltumissa, hukkumiskuolemissa ja miehillä myös kaatumisissa on usein alkoholilla osuutensa. Joka kolmas tapaturmassa kuollut oli päihtynyt.

Miehille sattuu enemmän tapaturmia kuin naisille. Liikuntatapaturmista 64 prosenttia sattui miehille. Tapaturmien kannalta hurjimmat lajit olivat jalkapallo, salibandy ja jääkiekko.

Myös remonttihommat keskeytyvät usein tapaturmaan. Rakennus- ja remonttitapaturmia sattui kotona viime vuonna noin 50 000. Liukastumiset ja kaatumiset ovat yleisiä sekä naisilla että miehillä, ja niitä sattui viime vuonna 300 000.

Puheenaiheeksi arjen turvallisuus

Onnettomuuksien ennaltaehkäisy on tarpeen laajemminkin. Suomessa sattuu miljoonaa asukasta kohden noin 20 palokuolemaa vuodessa, kun vastaava luku Ruotsissa on 14 ja Sveitsissä 4.

- Näin monen ihmishengen menetystä tulipaloissa ei voida enää hyväksyä, sanoo sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä.

Suomessa poliitikoilla ei ole Mankkisen mukaan riittänyt kiinnostusta arjen turvallisuuteen liittyviin ongelmiin edes vaalien alla. Kun keskustellaan turvallisuudesta, poliitikot puhuvat miinoista, vaikka ne eivät ole päivittäinen uhka suomalaisille.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat