Tanskan Beirutin-lähetystö kärsijänä kuvakiistassa

Profeetta Muhammedin pilapiirroksista syntynyt kiista on laajentunut Lähi-Idässä. Libanonissa Tanskan Beirutin-konsulaatti sytytettiin tuleen. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut iskut jyrkästi.

Hyökkäykset Tanskan lähetystöjä vastaan ovat jatkuneet Lähi-idässä tänäänkin. Libanonissa kohteeksi joutui maan Beirutin-konsulaatti, jonka sytyttivät tuleen Muhammed-piirroksista raivostuneet mielenosoittajat. Väkivallanteot ja niillä uhkailut ovat keränneet kuitenkin yhä laajempaa kritiikkiä, myös muslimien piiristä.

Mellakointi Beirutissa käynnistyi aamulla, kun tuhannet ihmiset kokoontuivat konsulaatin luokse ja yrittävät tunkeutua rakennukseen. Pian tämän jälkeen he sytyttivät talon tuleen. Poliisi pidätti yli 60 henkilöä, ja lisäksi yksi mielenosoittaja kuoli hypättyään palavan rakennuksen katolta.

Levottomuuksia oli myös muualla Beirutissa. Silminnäkijöiden mukaan väkijoukot tunkeutuivat kristittyjen alueelle ja kivittävät talojen ikkunoita. Muslimisaarnaajat puolestaan yrittivät hillitä rettelöintiä ja pyysivät ihmisiä palaamaan koteihinsa.

Selkkauksen takia Tanskan hallitus kehotti kansalaisiaan lähtemään Libanonista. Tanskalaisia ja norjalaisia on neuvottu poistumaan myös Syyriasta, jossa poltettiin lauantaina maiden Damaskoksen-suurlähetystöt. Suomen ulkoministeriö kehotti Syyriassa oleskelevia suomalaisia pitämään matalaa profiilia.

Muhammed-kuviin liittyvät mielenosoitukset levisivät sunnuntaina myös Turkkiin, Itävaltaan ja Irakiin, jossa Tanskalla on 550 sotilaan osasto. Länsirannalla palestiinalaistaistelijat sulkivat Ranskan kulttuurikeskuksen Nablusissa asevoimin.

Kriisissä ei enää kyse yksin piirroksista

Tänään on alkanut kuulua myös mielipiteitä, joiden mukaan mellakointi on monilta osin irrottautunut alkuperäisestä kiihokkeestaan.

- Ei tässä ole enää kysymys pilapiirroksista, tilanne on karannut käsistä, katsoo Tanskan maltillisen muslimiverkoston puhemies Naser Khader.

Libanonin suurmufti Muhammed Rashid Kabbani puolestaan arvioi Tanskan konsulaatin polttamisen provokaattorien yritykseksi horjuttaa maan vakautta. Maan pääministeri Fuad Siniora taas syyttää nimeltä mainitsemattomia ryhmiä pyrkimyksestä levittää väkivaltaisuuksia.

- Ei tällä ole mitään tekemistä islamin kanssa. Ei profeetta Muhammedia voi tällä tavoin puolustaa, Siniora sanoo.

Syyriasta lähteneet norjalaiset taas huomauttavat, etteivät tavalliset syyrialaiset hyväksy mielenosoittajien riehumista uskonnon varjolla.

- Minulla on paljon syyrialaisia ystäviä. He ovat sanoutuneet irti tapahtuneesta ja katsovat, että politiikka ja uskonto olisi syytä pitää erillään, sanoo norjalaistutkija Viggo Rekdal.

Rekdal kuvailee tunnelmia Damaskoksessa rauhallisiksi. Hänen mukaansa kukaan norjalaisista ei tuntenut oloaan millään tavalla uhatuksi.

Väkivaltaa ei hyväksytä

Väkivaltaisuudet onkin tuomittu maailmalla laajalti. Islamilaisten maiden järjestö OIC sanoo kannanotossaan, että mielenosoitusten muuttuminen väkivaltaisiksi haittaa muslimimaailman oikeutettujen etujen puolustamista. 57 maata edustava järjestö on aiemmin paheksunut Muhammed-kuvien julkaisemista.

Syyrian hallitus pahoittelee pohjoismaisten lähetystöjen polttamista ja kiristi turvatoimia lähetystöjen ympäristössä. Myös Turkin pääministerin Recep Tayyip Erdoganin mielestä erimielisyydet pitäisi ratkoa diplomaattiteitse, ei väkivalloin.

Samansuuntainen on Saksassa koolla olleiden seitsemän EU-maan presidenttien kanta. He tuomitsevat pilapiirrosten julkaisua seuranneet väkivallanteot ja väkivallalla uhkailun jyrkästi.

- Väkivaltaa ja tuhotöitä emme voi hyväksyä missään olosuhteissa, tiivistää Saksan liittopresidentti Horst Köhler. Hänen vierainaan ovat viikonlopun ajan olleet Suomen presidentin Tarja Halosen lisäksi Italian, Itävallan, Latvian, Portugalin ja Unkarin valtionpäämiehet.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-Ritzau)

Lue myös:

(5.2.2006)

(5.2.2006)

(4.2.2006)

(Kymmenen uutiset 05.02.2006)

"Suomessa ei syytä huoleen."

(Kymmenen uutiset 05.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat