Tanskalaistutkimus: Stressi voi olla haitallisempaa miehille kuin naisille

Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma:"Tabu, jota ei oikein ymmärretä" 3:05
KATSO MYÖS: Jos jokainen päivä töissä puuduttaa ja turhauttaa, kyseessä voi olla boreout. Tylsistyminen vaiettu ongelma: "Tabu, jota ei oikein ymmärretä"

Stressi altistaa sairauksille, mutta vaikutukset näyttäisivät olevan miehillä suurempia kuin naisilla. Miehillä työstressi esimerkiksi vähensi terveenä elettyjä vuosia.

Stressaavat työolot ja työstressi altistavat monille sairauksille, mutta vaikutukset näyttäisivät olevan miehillä suurempia kuin naisilla. Miehillä työstressiin liittyy usein haitallisia elämäntapoja, jotka selittävät suurempia riskejä.

Tiedot käyvät ilmi tanskalaistutkimuksesta, jossa yli 1,5 miljoonaa 30–59-vuotiasta työntekijää seurattiin 18 vuoden ajan. Stressaavana työnä pidettiin työtä, jossa on epäsuhta vaatimusten ja vaikutusmahdollisuuksien välillä sekä vähäiseksi koettu palkitsevuus suhteessa ponnisteluihin.

Miehillä työstressi myös vähensi terveenä elettyjä vuosia

Stressaavaa työtä tekevät miehet sairastuivat tai menehtyivät tyypin 2 diabetekseen, sepelvaltimotautiin, aivoverenkiertohäiriöön, syöpään, astmaan, sydämen vajaatoimintaan, keuhkoahtaumatautiin tai dementiaan noin 14 prosenttia todennäköisemmin ja naiset 4 prosenttia todennäköisemmin kuin vähemmän stressaavaa työtä tekevät.

Miehillä työstressi myös vähensi terveenä elettyjä vuosia, mutta vaikutus oli pienehkö, noin 8 kuukautta. Naisilla vastaavaa yhteyttä ei näkynyt.

Analyysin perusteella miesten työstressiin liitetyistä terveyshaitoista osa johtui epäterveellisistä elämäntavoista, kuten tupakoinnista, alkoholin käytöstä, ylipainosta ja vähäisestä liikunnasta.

Onkin mahdollista, että miehet pyrkivät lievittämään stressiään keinoilla, jotka altistavat pitkäaikaissairauksille.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Katso myös: Miten stressipallon saa purettua? Tässä helpot liikkeet, joilla stressiä saa purettua kehosta kotioloissa:

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat