Mainos

Tanskalaissotilaiden asema Irakissa vakaa

Tanskan pääministerin mukaan Irakin hallitus on pyytänyt tanskalaissotilaita jäämään maahan huolimatta profeetta Muhammedin pilakuvista aiheutuneesta kohusta.

Tanskan hallitus vakuuttaa Irakin haluavan pitää tanskalaiset sotilaat maassa Muhammed-pilakuvien aiheuttamasta kohusta huolimatta.

- Irakin hallitus on pyytänyt tanskalaisia sotilaita jäämään, ja se aikoo esittää pyynnön myös kirjallisesti, pääministeri Anders Fogh Rasmussen totesi eilen Tanskan television haastattelussa.

Rasmussen sanoi aikaisemmin haluavansa selvyyden Irakin hallituksen tuesta sotilaiden maassaololle sen jälkeen, kun Basran kaupunginvaltuusto oli vaatinut Tanskan hallitusta pyytämään anteeksi tai vetämään joukkonsa Irakista. Basran paikallishallinnon ja kansainvälisten joukkojen välejä ovat kiristäneet pilakuvakohun lisäksi viikonloppuna paljastuneet brittisotilaiden tekemät irakilaisvankien pahoinpitelyt.

Pilakuvien julkaisija puolustaa päätöstään

Tanskalaisen Jyllands-Posten-lehden kulttuuritoimittaja Flemming Rose puolusti puolestaan eilen vierailullaan Yhdysvalloissa päätöstä julkaista kohutut Muhammed-pilakuvat. Rose sanoi Washingtonissa järjestetyssä paneelikeskustelussa, että kuvien tarkoitus oli herättää keskustelua ja vastustaa median itsesensuuria.

Rosen mukaan pilakuvia on piirretty Tanskassa perinteisesti myös uskonnollisista henkilöistä. Muhammed-kuvien piirtäjä kohteli hänen mielestään islamia siis tasa-arvoisesti. Kysyttäessä katuuko Rose nyt seuraukset nähtyään kuvien julkaisemista, hän painotti noudattaneensa samaa julkaisemiskäytäntöä kuin muutkin mediat.

- Tuon kysymyksen esittäminen on kuin kysyisi raiskauksen uhrilta, katuuko hän pukeutumistaan lyhyeen hameeseen.

Jyllands-Postenin päätoimittaja Carsten Juste puolestaan ilmaisi tiistaina lehtihaastattelussa huolensa siitä, että muslimit ovat saamassa etuoikeuksia pilakuvista puhjenneen kohun seurauksena.

(MTV3-STT-Ritzau-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.