Tanskalaiset hyväksyivät Amsterdamin sopimuksen

Tanskalaiset hyväksyivät EU:n Amsterdamin sopimuksen eilen pidetyssä kansanäänestyksessä. Kyllä-ääniä antoi 55,1 prosenttia ja ei-ääniä 44,9 prosenttia kansalaisista.

Ovensuukyselyt osoittivat aiemmin, että sopimuksen kannatus olisi ollut vielä selkeämpi. TV2-televisiokanavan tekemässä kyselyssä noin 58 prosenttia tanskalaisista kertoi äänestäneensä sopimuksen hyväksymisen puolesta. Sopimusta vastusti 41,9 prosenttia äänestäneistä. TV2 oli haastatellut kyselyynsä puhelimitse 1175:tä äänestämässä käynyttä.

Äänestysprosentti oli 75,6 prosenttia eli lähes kymmenen prosenttia alhaisempi kuin vuonna 1993, jolloin tanskalaiset äänestivät Maastrichtin sopimuksesta. Kansanäänestyksessä oli äänioikeutettuja lähes neljä miljoonaa.

Tanskaan kuuluvat Grönlanti ja Färsaaret eivät osallistuneet kansanäänestykseen, koska ne eivät ole mukana EU:ssa. Grönlanti erosi siitä kansanäänestyksen jälkeen vuonna 1982. Färsaaret jättäytyivät EU:n ulkopuolelle Tanskan liittyessä EU:hun vuonna 1972.

Sopimus mahdollistaa laajenemisen

Amsterdamin sopimuksen hyväksyminen tekee tietä EU:n laajentumiselle Euroopan itäosaan. Sopimus tiivistää myös jäsenmaiden keskinäistä yhteistyötä.

Kaikkien EU:n jäsenmaiden on periaatteessa hyväksyttävä sopimus, ennen kuin se tulee voimaan. Torstainen kansanäänestys on Tanskassa viides, joka koskee EU:ta.

Ensimmäisen kerran tanskalaiset äänestivät lokakuussa 1972 liittymisestä silloiseen EEC:hen. Liittymisen puolesta äänesti 63,4 prosenttia äänestäjistä ja sitä vastaan 36,6 prosenttia. Äänestysprosentti oli 90,4.

EEC:n sisämarkkinoista äänestettiin helmikuussa 1986. Niitä kannatti 56,2 prosenttia äänestäjistä ja niitä vastusti 43,8 prosenttia. Äänestysvilkkaus oli 75,4.

Maastrichtin sopimuksen hyväksymisestä äänestettiin kesäkuussa 1992. Sen hyväksymistä kannatti 49,3 prosenttia ja vastusti 50,7 prosenttia. Äänestysvilkkaus oli 83,1.

Tanskalaisille poikkeuksin varustetusta Maastrichtin sopimuksesta järjestettiin uusi kansanäänestys toukokuussa 1993. Sopimuksen hyväksyi 56,7 prosenttia äänestäneistä. Vastustajia oli 43,3 prosenttia. Äänestysvilkkaus oli 86,5 prosenttia.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat