Tanska hakee sopua pilakuvakohuun

Pääministeri Anders Fogh Rasmussenin mukaan Tanska tekee nyt kaikkensa löytääkseen ratkaisun pilakuvien nostattamaan kohuun. Kuvia on jukaistu tänään useissa eurooppalaisissa sanomalehdissä.

Profeetta Muhammadin pilakuvien julkaisemisesta puhjenneet Tanskan vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet Lähi-idässä. Mielenosoittajat polttivat aamulla Gazassa muun muassa Tanskan pääministerin Anders Fogh Rasmussenin kuvia. Syyriassa Tanskan-suurlähetystö jouduttiin evakuoimaan perättömäksi osoittautuneen pommiuhan vuoksi.

Kohu on levinnyt jo Aasiaankin. Maailman suurimman muslimiväestön kotimaa Indonesia ilmoitti tänään tuomitsevansa kuvien julkaisun. Malesiassa vaikutusvaltainen muslimijärjestö vaati Tanskan johtoa pyytämään anteeksi kuvien julkaisemista.

Tanskan hallitus yrittää ratkaista pilakuvista syntyneen selkkauksen diplomatian keinoin. Rasmussenin mukaan Tanska tekee kaiken voitavansa ratkaisun löytämiseksi. Pääministeri ei ole kommentoinut sitä, harkitseeko Tanskan hallitus virallisen anteeksipyynnön esittämistä. Tähän asti Tanska ei ole halunnut pyytää anteeksi ilmaisunvapauttaan.

Useat lehdet julkaisivat pilapiirroksia

Usea eurooppalainen sanomalehti on julkaissut tänään profeetta Muhammedia esittäviä kiisteltyjä pilapiirroksia, jotka ovat suututtaneet muslimeita. Tänään pilapiirroksia julkaisivat France Soir-, Die Welt- ja La Stampa -sanomalehdet. Kuvien julkaisua ranskalais-, saksalais- ja italialaislehdissä on perusteltu lehdistönvapaudella.

Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestö arvioi arabimaiden reaktion osoittavan, että maat eivät ymmärrä lehdistönvapauden luonnetta.

Myös Suomen muslimit boikotoivat tanskalaisia tuotteita

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Khodr Chehabin mukaan Jyllands-Postenin piirroksilla on nimenomaan haluttu loukata muslimeja. Imaami sanoo myös itse pitävänsä kuvia loukkaavina.

- Koko islamilainen maailma on kommentoinut näitä piirroksia. Ne loukkaavat muslimien uskontoa ja vahingoittavat tanskalaisten ja muslimien välisiä suhteita sekä valtiollisella että yksityisellä tasolla. Kuvat ovat aggressiivisia ja loukkaavia, Chehab sanoo.

Chehabin mukaan myös suomalaiset muslimit ovat ryhtyneet boikotoimaan tanskalaisia tuotteita. Khodr Chehabin mukaan Tanskan hallituksen pitäisi nyt pyytää anteeksi, jotta kiista saataisiin ratkaistua.

- Nyt pitäisi olla riittävän rohkea ja uskaltaa myöntää tehneensä väärin. Pitäisi pyytää anteeksi ja vakuuttaa, että emme tee tällaista uudelleen.

Imaamin mukaan kuvien julkaisulla ei ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa.

- Sananvapaus tuntuu olevan hyvin valikoivaa. Juutalaisten kansanmurhaa ei saa epäillä tai joutuu vankilaan. Ihmisiä ei myöskään saa loukata heidän rotunsa tai vaatetuksensa perusteella. Myös uskonnosta ja pyhistä asioista puhuttaessa tulisi olla samanlaisia rajoituksia, Chehab perustelee.

(MTV3-STT-Ritzau-DPA-AFP)

(Kymmenen uutiset 01.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja