Mainos

Tankarin majakka auki ehkä jo ensi kesänä – muiden majakoiden kohtalo auki

Liikenneviraston keväällä aloittamat turvallisuustarkastukset majakoihin ovat sulkeneet vierailijoilta jo viisi suosittua majakkaa sen jälkeen, kun niissä on ensimmäistä kertaa tehty palo- ja työsuojelutarkastus.

– Perinteisiin majakoihin tehdään nyt tietääksemme ensimmäistä kertaa kunnollinen turvallisuustarkastus. Kaikissa majakoissa on ollut iso lista huomattavia puutteita. Olemme löytäneet korjattavaa esimerkiksi kaiteissa, putoamissuojissa ja valaistuksessa. Majakoista on puuttunut kokonaan pelastussuunnitelmat ja sammuttimet. Niissä käy kuitenkin jatkuvasti huoltomiehiä ja matkailijoita. Ensin turvaamme työntekijöiden työskentelyn ja sen jälkeen laadimme korjaussuunnitelmat, toteaa tarkastuksia tehnyt kunnossapito-toimialan turvallisuusvastaava Risto Lappalainen Liikennevirastosta.

Matkailijat ovat olleet kiinnostuneet perinteisistä majakoista, joita liikenneviraston omistuksessa on kymmenkunta. Nyt suljettuna on Tankar, Valassaaret, Norrskär, Sälgrund, ja Russarö. Liikennevirasto tarkistaa loput perinteiset majakat vuoden loppuun mennessä. Elokuun lopussa tarkistus tehdään Yttergrundin majakalle. Majakat toimivat automaattisesti eikä niissä ole pysyvää henkilökuntaa.

Ruotsissa vain osa majakoista auki matkailijoille

Suomen majakkaseura on kyseenalaistanut Liikenneviraston majakoille asettamat turvallisuusvaatimukset. Seuran puheenjohtaja Angela Eriksson totesi eilen MTV uutisille, että havaitut turvallisuuspuutteet ovat ehkä sellaisia, joista on syytä keskustella.

– Nyt vaaditaan hätäpelastusteitä. Meidän mielestä se on aika hurja tulkinta siitä pelastuslaista. Me nähdään sillä tavoin, että jos majakkaan kiipeää pari ihmistä kerrallaan, se ei välttämättä tarvitse sitä hätäpoistumistietä. Se tuntuu jotenkin hullulta, sanoo Eriksson

Lappalaisen mukaan Liikennevirasto on vastuussa kiinteistöjen turvallisuudesta. Majakoiden tulevaisuutta selvitetään yhdessä museoviraston, kuntien ja pelastusviranomaisten kanssa. Päätökset tehdään yhteisesti kaikkien viranomaisten kanssa.

– Tankarin majakka Kokkolan ulkosaaristossa on ollut suosittu vierailukohde. Siellä on käynyt peräti 10 000 matkailijaa vuosittain. Kokkolan matkailun mukaan matkustajat määrät ovat kasvaneet kesällä, vaikka majakka on ollut suljettuna kesäkuusta saakka. Tästä huolimatta matkailijoita on riittänyt. Pyrimme korjaamaan Tankarin ensimmäisenä, jotta se voitaisiin avata yleisölle jo ensi kesänä, uskoo Lappalainen.

– Jokainen majakka on yksilöllinen ja korjaaminen on kallista. Esimerkiksi Ruotsissa vain osa majakoista on avoinna matkailijoille ja Tanskassa taasen kaikki on suljettuna. Nyt on tullut aika päättää Suomen majakoiden kohtalosta, paljastaa Lappalainen.

Twitter: @RaijaKantomaa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.