Tämän vuoksi hiilihydraatit saattavatkin olla hyväksi sinulle

Täysjyväviljojen ja muiden hitaiden hiilihydraattien syöminen voi lievittää moniin kroonisiin sairauksiin liittyvää tulehdusta ylipainoisilla, tuore tutkimus vihjaa.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä monet ylipainoiset yrittävät karistaa liikakiloja vähentämällä hiilihydraatteja, mutta määrän sijaan heidän kannattaisi kiinnittää huomio myös hiilihydraattien laatuun.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset julkaistiin Journal of Nutritionissa, ja ne perustuvat 80 terveen miehen ja naisen aineistoon. Osallistujista puolet oli normaalipainoisia ja puolet lihavia.

Osana tutkimusta osallistujat noudattivat 28 päivän ajan kahta eri ruokavaliota, joista toisessa hiilihydraatit saatiin valkoisista jauhoista, sokerista ja muista ripeästi veren sokeripitoisuutta suurentavista ns. nopeista hiilihydraateista. Toisella jaksolla hiilihydraatit saatiin täysjyväviljoista, pavuista ja hedelmistä, jotka nostavat veren sokeripitoisuutta tasaisesti.

Jaksojen päätteeksi osallistujilta otettiin verinäytteet, joista mitattiin tulehdustiloista kertovan CRP-proteiinin pitoisuus. Mittaukset osoittivat, että hitaiden hiilihydraattien syöminen laski ylipainoisten CRP-tasoja noin viidenneksen, mikä voi kertoa tulehduksellisten tilojen lieventymisestä.

Tuloksista ei voi päätellä laskeeko nyt havaittu CRP-pitoisuuden pieneneminen ylipainoisten riskiä sairastua esimerkiksi sydäntauteihin, joihin CRP:n nousu on liitetty aiemmissa tutkimuksissa. Tästä riippumatta täysjyvätuotteiden ja hedelmien syöminen kannattaa niiden monien muiden terveyshyötyjen vuoksi.

Uutispalvelu Duodecim

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat