Sota-asiantuntija MTV:lle: Aloite sodassa on siirtynyt Venäjälle, Ukrainan vastahyökkäyksissä ongelmia

Sota-asiantuntija: Aloite sodassa on siirtynyt Venäjälle, Ukrainan vastahyökkäyksissä ongelmia 2:47
Sota-asiantuntija: Aloite sodassa on siirtynyt Venäjälle, Ukrainan vastahyökkäyksissä ongelmia

Venäjä hyökkää kiihtyvällä tahdilla useallakin rintamalla Ukrainassa.

Ukrainan sodan asiantuntija Emil Kastehelmen mukaan Venäjä hyökkää kiihtyvällä tahdilla niin Donetskissa kuin Luhanskissakin. Eri alueilla tapahtuu hieman eri asioita.

– Eteläisessä Donetskissa Vuhledarissa Venäjällä tuhoutuu massiiviset määrät kalustoa, eikä mitään tuloksia ei synny. Bahmutin alueella pihtiliike on muodostumassa ja ukrainalaisten puolustajien asema käy tukalammaksi viikko viikolta, Kastehelmi arvioi Huomenta Suomessa.  

Kastehelmen mukaan esimerkiksi Luhanskissa Venäjä työntyy hitaasti eteenpäin.

Pitkään on puhuttu myös Venäjän mahdollisesta suurhyökkäyksestä. Kastehelmen mukaan suurhyökkäyksen käsite on hieman epämääräinen, että mitä sillä käytännössä tarkoitetaan.

– Avointen lähteiden tiedustelun avulla ei olla nähty selkeitä esimerkkejä valtavista joukkokeskittymistä. Tosiasia on se, että aloite itsessään on paikallisesti lipsumassa Venäjälle. Ukrainan vastahyökkäykset eivät ole toimineet toivotulla tavalla. Venäjä on sen sijaan onnistunut käynnistämään konettaan uudelleen.

Näistä syistä Venäjä menestyy

Sota-asiantuntija näkee, että yksi keskeisimmistä syistä Venäjän rintamamenestyksen ainakin hetkelliseen parantumiseen on se, että heillä on ollut hetki aikaa suunnitella operaatioita uudelleen.

– Toisaalta Ukraina ei ole onnistunut tekemään merkittäviä läpimurtoja. Venäläisten syksyllä aloittamana mobilisaatio näyttäytyy nyt kokonaisuudessaan. Akuuteimmasta miespulasta on päästy eteenpäin, ja vaikka kalusto koko ajan vanhenee, sitä kuitenkin tulee koko ajan rintamalle.

Jos Ukraina ei ole saavuttanut merkittäviä läpimurtoja, niin sen ilmapuolustus kuitenkin toimii hyvin. Erityisesti Venäjän lennokkeja se onnistuu pudottamaan kiitettävästi.

Lue myös:

    Uusimmat