Tämä urheilija taistelisi olympiamitalista, Annimari Kortteella vain yksi haastaja – asiantuntijan tärpit Kalevan kisoihin

1:50
Aaron Kangas yllättyi moukarikaarestaan: "Olen sanaton." 

Yleisurheilun Kalevan kisat käydään Turussa tänä viikonloppuna. MTV Urheilun asiantuntija Mika Järvinen ennakoi SM-kilpailujen kovimpia mitalitaistoja ja kiinnostavimpien urheilijoiden tulosnäkymiä.  

Kenestä Suomen nopein mies? 

100 metrillä yksi kiinnostava seikka on Samuli Samuelssonin nivusen kunto. Hän valitteli Paavo Nurmi Gamesin (PNG) jälkeen, että nivunen petti kisan loppuvaiheessa. Se ei ole hyvä signaali, sillä Samuelsson on urheilijana sellainen, joka ei valita pikkujutuista. Toivotaan, ettei se haittaa, sillä luvassa olisi Samuelssonin ja PNG:ssä ennätyksensä tehneen Viljami Kaasalaisen makea kaksintaistelu. Kun katsoo kauden näyttöjä, en usko, että Samuel Purola ja Tuukka Huuskola ehtivät kultataisteluun. 

Kauden tilastokärki: 1. Samuelsson 10,28 – 2. Kaasalainen 10,34 – 3. Huuskola 10,45 – 6. Purola 10,49.
Miesten 100 metrin alkuerät ja finaali lauantaina. 

Näen Samuelssonin suurimpana mestaruuskandidaattina myös 200 metrillä. Purola on ollut hieman haalea varjo siitä, mitä hän oli 1-2 vuotta sitten. Tällä matkalla nostaisin Huuskolan yllätyskortiksi, jopa mestaruuteen. Oskari Lehtonen on myös yksi ehdokas. Terveystilanteista johtuen erityisesti 200 metrillä voi tulla yllätyksiä – se on enemmän avoin peli kuin 100 metrin kisan.  

Kauden tilastokärki: 1. Huuskola 20,90 – 2. Roope Saarinen 21,01 – 3. Kaasalainen 21,02 – 4. Purola 21,04 – 5. Lehtonen 21,14 – 6. Samuelsson 21,21.
Miesten 200 metrin alkuerät ja finaali sunnuntaina. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kankaalta taas hirmuheitto? 

Aaron Kankaan 79,05-metristä moukarikaarta ei ole hehkutettu sen ansaitsemalla tavalla. Suomen ennätykseen (Olli-Pekka Karjalaisen 83,30) verrattuna se on ihan paperia, mutta kun sitä vertaa viime vuosien tasoon Euroopassa ja maailmalla, se olisi riittänyt arvokisamitaliin viime vuosien EM-, MM- ja olympiakisoissa, Riossa jopa olympiakultaan. 

Kankaan ennätys ennen tätä kautta oli 74,40. Tänä kesänä hän on heittänyt kaikissa seitsemässä kisassaan yli sen – kolmesti yli 77 metrin. 

Kauden tilastokärki: 1. Kangas 79,05 – 2. Henri Liipola 74,92 – 3. Aleksi Jaakkola 74,46.
Miesten moukarin karsinta perjantaina, finaali lauantaina. 

Naisten pika-aidoista kahden kauppa

Mestaruustaisto naisten 100 metrin aitajuoksussa käydään Annimari Kortteen ja Nooralotta Nezirin kesken, jos kaikki juoksevat ilman haavereita lähellä normaalitasoa. Reetta Hurske ei ehdi siihen vauhtiin tällä aikataululla. Ja onko hänellä jotain vaivaakin? Ainakin puhetta ylikunnosta on ollut. 

Tulostaso on kruunan ja klaavan heittoa. PNG:ssä näytti siltä, että mahdollisesti paineet vaikuttivat niin, etteivät Korte ja Neziri saaneet parastaan irti. Juoksut eivät olleet teknisesti ja tehollisesti hyviä, kun siellä oli oikeasti Euroopan huippuja rinnalla. Fokus saattoi siirtyä väkisin muuhun kuin omaan tekemiseen. Kalevan kisoissa rinnalla on vain kotimaisia juoksijoita – onko se sitten positiivinen juttu? Uskon, että Korte ja Neziri juoksevat alle 13 sekunnin, mutta olosuhteet määrittävät paljon sitä, päästäänkö Suomen ennätys -lukemien (12,72) pintaan. 

Kauden tilastokärki: 1. Korte 12,76 – 2. Neziri 12,84 – 3. Hurske 12,91 – 4. Lotta Harala 13,10.
Naisten pika-aitojen alkuerät ja finaali perjantaina. 

Juttu jatkuu videon alla. 

14:02
Annimari Korte oli Antero Mertarannan haastattelussa 7. elokuuta: Huippuaituri kertoi ihmepaluunsa taustoista – kauden kohokohdat Turussa. 

Maria Huntington tähyää seitsenottelun SE-lukuja

Satu Ruotsalaisen lähes 29 vuotta vanhan Suomen ennätyksen (6404) rikkominen on täysin mahdollista. Kauden ensimmäisen ottelunsa Kalevan kisoissa tekevä Huntington pääsi jo lähelle sitä viime vuonna (ennätyspisteet 6339). 

Ottelussa on ratkaisevaa se, miten kisa lähtee käyntiin. Harva ottelija pystyy korjaamaan kurssia, jos ensimmäisistä lajeista ei tule toivottuja tuloksia ja tapahtuu notkahdus. Pika-aidat ja korkeus pitää mennä mieluusti paremmin kuin on ajatellut, ainakin tavoitesarjan mukaan. Huntington on erittäin hyvässä kunnossa, kun kesällä on tullut lajiennätyksiäkin. Ottelussa ne pitää nivoa tietysti yhteen. 

Kauden tilastokärki: 1. Jessica Rautelin 5495 – 2. Amanda Liljendal 5319 – 3. Neea Käyhkö 5197 – Huntington (ei tilastotulosta). 
Naisten seitsenottelu lauantaina ja sunnuntaina. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Mäkelän normaalitaso loikannut eteenpäin

Pidin kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelää potentiaalisimpana Suomen ennätyksen rikkojana jo PNG:ssä, ja sama pätee Kalevan kisoissa. Mäkelän hyppääminen PNG:ssä ei ollut teknisesti, taidollisesti ja tehollisesti sitä, mitä olen nähnyt häneltä harjoituksissa. 

Tulokset ovat kuitenkin olleet hyviä. Aikaisempina vuosina 14 metrin ylitys on ollut hyvä suoritus, nyt lähes kaikki yksittäiset kisasuoritukset ovat olleet 14:llä alkavia tuloksia. Tältä kaudelta puuttuu vielä se suoritus, jossa kolme hyppyä natsaa peräkkäin: se tuo 5-10 senttiä lisää loikkaa kohden. Jos nyt on mennyt 14,20, niin siitä voi laskea, kuinka lähellä Suomen ennätystä (Heli Koivula-Krugerin 14,39) ollaan.

Kauden tilastokärki: 1. Mäkelä 14,30 – 2. Senni Salminen 14,04 – 3. Emma Pullola 13,62.
Naisten kolmiloikan karsinta lauantaina, finaali sunnuntaina. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja