Suomalainen keihäänheitto rypee pohjamudissa – saksalaistähti Johannes Vetteriltä tulinen puolustuspuhe: "On muistettava, että Suomella on potentiaalinen 90 metrin heittäjä"

0:58
Johannes Vetter kiskaisi Turussa uuden stadionennätyksen: "Tunsin itseni väsyneeksi"

Maailman kovin keihäskarju Johannes Vetter viihtyi pitkään median edessä Turun Paavo Nurmi Gamesissa ja otti kantaa myös suomalaisen keihäänheiton alhoon.

Paavo Nurmen stadionin uuden keihäsennätyksen 91,49 tiistaina heittänyt Vetter jätti suomalaiskilpailijat reilusti yli kymmenen metrin päähän.

Lassi Etelätalo oli parhaana kotimaisena kilpailun kuudes lähes 80 metriä kantaneella heitollaan. Joensuulaisen toinen kiskaisu 79,77 oli hänen parhaansa tällä kaudella, mikä riittää kotimaisen tilaston kakkospaikalle.

Suomalaisheittäjistä 80 metriä on tänä suvena puhkaissut toistaiseksi vain Toni Kuusela (81,36). Se kertoo karua kieltä suomalaisen keihäänheiton tilasta tällä hetkellä.

Kun asiasta mainitsi Johannes Vetterille, saksalaistähti aloitti yllättävän ja tulisen puolustuspuheen suomalaisesta keihäänheitosta.

– Ei, ei, ei. En usko, että suomalaista keihäänheittoa vaivaa mikään tällä hetkellä. Ei siinä mikään ole pielessä. Minusta suomalaiset heittäjät tekevät edelleen hyvää työtä. Luulen, että olette hieman liian kriittisiä, varsinkin te mediassa, Vetter aloitti.

– Viime vuosina Suomella on mennyt todella hyvin, mutta jokaisella maalla tulee kausia, kun käyrä laskee. Tiedän, että teillä on tässä lajissa todella vankat perustukset maanne keihäsperinteen ansiosta.

"En ole nähnyt kovinkaan hyviä nuoria saksalaisia"

Vetter yritti keventää suomalaisen keihäskansan tuskaa kertomalla kotimaansa Saksan tilanteesta. Teutonit dominoivat tällä hetkellä lajia Vetterin, Thomas Röhlerin, Andreas Hofmannin ja Julian Weberin johdolla.

– Olen melko varma, että myös meille käy niin (kuin Suomelle), kun hyvät saksalaisheittäjät lopettavat seuraavien viiden tai kymmenen vuoden sisällä. En ole nähnyt kovinkaan hyviä nuoria saksalaisia, jotka pystyisivät heittämään samalla tasolla kuin me, 27-vuotias Vetter ruoti.

– Olen melko varma, että myös me menemme pian kohti aallonpohjaa. Näin se aina menee, Vetter sanoi ja teki käsillään aaltomaista liikettä.

Helander potentiaalinen 90 metrin heittäjä

Paavo Nurmi Gamesissa heittänyt 19-vuotias Topias Laine edustaa Suomessa lajin tulevaisuutta. Kimmoisa nuorukainen on nakannut tällä kaudella parhaimmillaan 78,16 metriä, mutta tiistaina paras kaari ylsi vain lukemiin 72,88.

– Hän on nuori ja hänellä on potentiaalia parempaan. Hän ei ole mikään iso kaveri, mutta harjoittelulla ja ajan kanssa sitäkin asiaa pystyy parantamaan, Vetter arvioi.

– On myös muistettava, että Suomella on Oliver Helander, joka on todella hyvä ja potentiaalinen 90 metrin heittäjä silloin, kun hän pystyy heittämään.

23-vuotiaan Helanderin kausi on mennyt piloille vihoittelevan ja leikkaushoitoa alkuvuodesta vaatineen heittokäden olkapään vuoksi.

Vetter penäsi suomalaiselta keihäskansalta ja lehdistöltä kärsivällisyyttä.

– Joskus on vain odotettava pari vuotta, jotta taso nousee taas ylös. Myös median pitäisi muistaa se asia, Vetter päätti puolustuspuheensa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja