Tämä tiedetään Suomen koronakuolemista nyt: Kuolleista hieman yli puolet on miehiä

3:27
Koronarokotteiden hyytymishäiriöt erittäin harvinaisia, koronasairaus merkittävämpi uhka – Fimean ylilääkäri haastattelussa

Koronaviruksen aiheuttamat kuolemat, kuten myös koronavirustartunnat, ovat laskusuunnassa Suomessa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen vanhempi tutkija Petteri Hovi kertoo MTV Uutisille, että kymmenen päivän viive koronakuolemien tilastoinnissa vaikeuttaa niiden tulkintaa. Suunta on kuitenkin selvä.

Hovin mukaan viikolla 13 kuolleiden määrä oli neljä ja se on jo varsin matala parin kuukauden takaisiin lukuihin verrattuna.

Mikä sitten on salaisuus Suomen pienten koronakuolemalukujen takana?

– Arvelen oikea-aikaisia torjuntatoimia syyksi, Hovi pohtii.

Perusterve voi kuolla, mutta kuolemat painottuvat ikäihmisiin

Koronavirukseen on menehtynyt Suomessa myös perusterveitä ihmisiä. Hovin mukaan perusterveillä tarkoitetaan henkilöitä, joilla ei ole esimerkiksi voimakkaasti hengitystä haittaavaa tai veritulpille altistavaa perussairautta tai tilaa.

Selvästi suurimmalla osalla koronaan kuolleista, yli 95 prosentilla, oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yksi tai useita pitkäaikaissairauksia. Tämä tieto perustuu henkilöihin, joista on ollut saatavilla tarkempia terveystietoja tartuntatautirekisteristä.

Kuolemantapaukset painottuvat selvästi iäkkäämpiin ihmisiin: 63 prosenttia kuolemantapauksista on ollut yli 80-vuotiaiden ryhmässä. 24 prosenttia kuolemantapauksista on koskenut 70-79-vuotiaiden ikäryhmää. Vain pieni osuus kuolemista on koskenut nuorempia ikäryhmiä.

THL:n mukaan Suomessa koronavirukseen kuolleiden mediaani-ikä on 83 vuotta. Kuolleista 53 prosenttia on miehiä ja 47 prosenttia naisia.

Menehtyneistä lähes puolet, 43 prosenttia, oli hoidossa perusterveydenhuollon yksikössä kuollessaan. 27 prosenttia kuoli erikoissairaanhoidossa. Vain kaksi prosenttia kuoli kotonaan.

28 prosenttia oli sosiaalihuollon ympärivuorokautisessa yksikössä kuollessaan.

Suomessa vajaat 900 koronakuolemaa

Suomessa koronaan liittyviä kuolemia on raportoitu yhteensä lähes 890. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on kirjattu maailmanlaajuisesti yli kolme miljoonaa, uutistoimisto AFP kertoi eilen.

Miljoonan koronakuoleman raja meni rikki syyskuussa ja kahden miljoonan raja tammikuussa. Viimeisen kuukauden aikana päivittäisten kuolemien määrä on kansainvälisesti ollut laskuvaiheen jälkeen taas kasvussa, kun esimerkiksi Intiassa tautitilanne on pahentunut.

Koronaan kuolee huomattavasti todennäköisemmin kuin influenssaan

Viime vuoden lopulla uutisoitiin tutkimuksesta koronakuolleisuudesta.

Tutkimuksen mukaan länsimaissa koronakuolleisuus on keskimäärin 0,4 prosenttia (95 prosentin luottamusväli 0,2–0,8 %). Suomessa luku on hieman pienempi, vain 0,2–0.3 prosenttia. 

Lukua voidaan pitää tutkimuksessa mukana olleen, tohtoriksi hiukkasfysiikasta väitelleen Mikael Mieskolaisen mukaan korkeana verrattaessa kausi-influenssaan, jonka kuolleisuus on alle 0,1 prosenttia. 

Tutkimuksen mukaan kuolemisen riski koronavirukseen on 3–5 kertaa kausi-influenssaa suurempi.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja