Intian synkkä koronatilanne ajaa potilaat lääkeostoksille mustaan pörssiin: Ruuhka yltää sairaaloista krematorioihin – jopa hautausmailta loppuu tila

Koronapostitiivinen intialainen kausityöntekijä matkasi junalla Helsingistä Kolariin – Lapin keskussairaalan infektiolääkäri kertoo joukkoaltistumisesta 2:11
Koronapositiivinen intialainen kausityöntekijä matkasi junalla Helsingistä Kolariin viime kesänä – tällainen joukkoaltistuminen tapauksesta seurasi

Intian päivittäiset tartuntaluvut ovat nouseet yli 200 000 viime päivinä. Tilanne on hankala erityisesti pienissä kaupungeissa, joissa sairaaloilla ei ole tarpeeksi tarvikkeita potilaiden hoitoon.

Intian synkkä koronavirustilanne ajaa kansalaisia ostamaan lääkkeitä mustasta pörssistä. Jonot koronavirustesteihin, sairaalahoitoon ja tarvittaviin lääkkeisiin ovat kasvaneet. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Intiassa koronaviruspotilaita hoidetaan esimerkiksi remdesiviirin ja tosilitsumabin avulla. Vaikka molempien lääkkeiden tehokkuudesta koronaviruspotilailla on ollut ristiriitaista tietoa, jotkut maat, Intia mukaan lukien, on hyväksynyt niiden käytön.

BBC:n mukaan sosiaalinen media on täyttynyt viime päivinä epätoivoisista postauksista, joissa sairastuneet ihmiset yrittävät saada tarvittavia lääkkeitä käyttöönsä.

Remdesiviirin kysyntä on kasvanut nopealla tahdilla, ja vaikka Intia on kieltänyt valmistajilta lääkkeen viennin, kysyntään rajojen sisällä on ollut vaikea vastata.

Intian päiväkohtaiset tartuntaluvut ovat nouseet viime päivinä yli 200 000 tartunnan. 

BBC:n selvityksen mukaan tarjonnan puute on lisännyt lääkkeiden hankintaa laittomasti. Ainakin kolme agenttia, joita BBC lähestyi, suostui toimittamaan remdesiviiriä viisinkertaisella hinnalla pimeästi. Kaupattu annos oli vain kuudesosa siitä, mitä Intian terveysviranomaiset suosittelevat potilaille.

Ruuhkaa krematorioissa

Useat sairaalat ovat joutuneet käännyttämään potilaita pois tarvittavien tarvikkeiden ja tilan puutteessa. Tilanne on erityisen paha pienissä kaupungeissa.

Jos sairaalapaikkaa potilaalle ei löydy, lääkärit ohjeistavat potilaita järjestämään itselleen happisylinterit kotiin.

Sairaaloiden lisäksi ruuhkaa riittää myös krematorioissa. Pahimmin kärsineissä kaupungeissa krematorioissa työskennellään kellon ympäri.

Reutersin mukaan ruuhkasta kärsitään myös hautausmailla.

Esimerkiksi Delhin suurimmalla muslimihautausmaalla koronavirusuhreille tarkoitettu tila on loppumassa, koska kuolintapaukset Delhissä ja eri puolilla maata ovat lähteneet käsistä.

Lue myös:

    Uusimmat