Ylistettyjen dronejen elinajanodote on romahtanut Itä-Ukrainassa: "Ne ovat lähes hyödyttömiä"

Ukrainan sotapropagandassa kaksi asetta on noussut ylitse muiden: Panssaritorjuntaohjus Javelin ja miehittämätön lennokki Bayraktar TB2.

Varsinkin sodan alkuvaiheessa Ukraina kertoi jatkuvasti juuri Javelinien tuhonneen panssarivaunuja ja TB2-lennokkien iskuista on mieluusti julkaistu videoita.

Yksi tunnetuimmista TB2-lennokin tekemistä hyökkäyksistä tapahtui toukokuussa, jolloin sellaisella hyökättiin Venäjän miehittämälle Käärmesaarelle.

Raporttien mukaan erilaisilla lennokeilla oli sekä tiedustelussa että tuhoamisessa keskeinen rooli, kun Ukraina pysäytti Venäjän Kiovaan hyökänneet panssariletkat sodan alkuvaiheessa.

Nyt lennokkien rooli on Itä-Ukrainan taisteluissa merkittävästi pienentynyt, kertoo Foreign Policy -lehden toimittaja Jack DetschTwitterissä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Detsch siteeraa useita nimettömiä ukrainalaisviranomaisia ja -sotilaita. Heidän mukaansa Ukraina on pitkälti lopettanut Bayraktar TB2 -lennokkien käyttämisen Itä-Ukrainassa, koska Venäjä on petrannut alueella ilmapuolustustaan.

– Nyt kun Venäjä on pystyttänyt hyvän ilmapuolustuksen, ovat lennokit lähes hyödyttömiä, sanoo yksi lennokin ohjaaja Detschin mukaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Droneja ohjaavista nörteistä on tullut venäläisten kauhu – näin ovelasti Ukraina käyttää lennokkejaan taistelukentällä 4:38
Dronet olivat alkusodassa Venäjän kauhu – näin Ukraina käytti lennokkejaan.

Ukrainassa ollaan huolissaan, että myös Yhdysvaltain lahjoittamien Gray Eagle -lennokkien toimintamahdollisuudet ovat heikot, kertoo ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Myös Ukrainan ilmavoimien tilanne on vaikeutunut Venäjän tiivistyneen ilmapuolustuksen vuoksi.

Tällä hetkellä Ukrainan ilmavoimat tekevät Foreign Policyn Detschin mukaan noin 20–30 lentoa per päivä, mikä on huomattavasti vähemmän kuin sodan alussa.

Lentokoneilla ei enää niinkään hyökätä Venäjän selustaan, vaan hävittäjillä pyritään suojaamaan omien joukkojen liikkeitä, Detsch raportoi.

– Meillä on juuri nyt paljon enemmän lentäjiä kuin lentokoneita, sanoi kutsunimeään Moonfish käyttänyt lentäjä Detschin mukaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Video: Ukraina teki tuhoisan iskun Käärmesaarelle mainetta niittäneellä dronella 0:43
Näin Ukraina iski Käärmesaarelle TB2-lennokilla.

Venäjä on pitkälti keskittänyt hyökkäysoperaationsa niin sanottuun Itä-Ukrainan Luhanskin taskuun. Täten on luonnollista, että myös ilmapuolustukseen on sillä suunnalla panostettu.

– Venäjä pyrkii suojelemaan tykistöään, johon he nojaavat edetäkseen taistelukentällä, ISW kirjoittaa.

Ajatushautomo ISW:n mukaan Venäjän tehokkaampi ilmapuolustus Itä-Ukrainassa ei ole tehnyt lennokeista romurautaa.

– Ukrainan ilmavoimat ja aseistetut lennokit ovat yhä tehokkaita muualla (kuin Itä-Ukrainassa) ja tekivät useita onnistuneita iskuja Hersonin alueella viime viikolla, ISW kirjoittaa.

Ukraina on viikkojen ajan vastahyökännyt Etelä-Ukrainan Hersonin alueella ja napannut Venäjältä takaisin useita kyliä.

Lue myös:

    Uusimmat