Tämä selittää Nuorten Leijonien karmivan romahduksen – Petteri Sihvonen vaatii: potkut Tomi Lämsälle!

10:00
Tulosruutu: Nuorille Leijonille dramaattinen tappio MM-puolivälierissä

Suomen taival jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa päättyi todelliseen pettymykseen, kun Ruotsi nousi puolivälieräottelun loppuhetkillä tappioasemasta voittoon. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Petteri Sihvosen mukaan Suomi ei olisi ansainnut jatkopaikkaa, vaikka se olisi voittanut Ruotsin. Turnaus huipentui kuvaavalla tavalla.

Sihvonen haukkoo henkeään. Hän ei voi käsittää sitä, millaiseen ratkaisuun Suomen jääkiekkoliitto aikanaan päätyi.

– Ruotsi-peli kuvasti koko turnausta. Suomen otteissa ei ollut missään vaiheessa tasaisuutta, varmuutta tai tehokkuutta. Peli ailahteli koko ajan. Päävalmentaja peluutti viidestä pelistä neljässä pystysuunnan jääkiekkoa. Varsinkin kahdessa viimeisessä. Nyt tehtävään tuotiin Venäjällä valmentanut suomalaisvalmentaja, joka päätti itsevaltiaan tavoin musertaa kaiken pohjan. Se ei ole hyväksyttävää. Liiton pitää puuttua tuohon, Sihvonen sanoo.

– Sveitsi-pelissä pelattiin vielä suomalaista jääkiekkoa. Parissa seuraavassa pelissä jankattiin sitten välimallin hokia heikoimpia vastustajia vastaan. Kahdessa viimeisimmässä pelattiin sitten ihan totaalista pystysuunnan jääkiekkoa. Suomi pelasi siis juniorijääkiekkoa USA:ta ja Ruotsia vastaan. Kyllähän he sen taitavat ja pystyvät kääntämään sen edukseen. Tuo oli ihan anteeksiantamatonta. Olen hämmästynyt! Sihvonen ihmettelee.

Konkretia

Suomen joukkue näytti koko turnauksen ajan hyvin haavoittuvaiselta. Pelaajamateriaaliin liittyvät puutteet nousivat julmalla tavalla esiin.

Sihvosen mukaan syy on selkeä.

– Meidän pelillä on kompensoitu pelaajamateriaalin vajavaisuuksia, kun on pelattu yhteistyöjääkiekkoa. Se unohtui nyt ihan totaalisesti.

– Sitä voi kysyä, että oliko syy pojissa vai Lämsässä? Kyllä se on niin, että joukkueessa olleet pelaajat ovat pelanneet 10-vuotiaasta lähtien tolkun lätkää. Nyt tulikin sitten koutsi, joka ei pitänyt siitä kiinni. Varsinkin puolustuksessa näkyi se, että tuli ihan uudet nuotit käyttöön. Ilmoitan suoraan: vapautan pelaajat vastuusta ihan kokonaan. Fakta on se, että esimerkiksi johtavilta kavereilta saattoi odottaa parempaa, mutta mitä oikeasti voi vaatia, kun he pelaavat ihan vierasta jääkiekkoa? Sihvonen kyselee.

Sihvosen mukaan konkretia näkyi vahvasti maanantain Ruotsi-puolivälieräottelussa.

– Ensimmäinen erä oli vielä Suomen, kun pelissä oli vielä joku tolkun siemen jäljillä. Mutta eihän sitä momentumia pystynyt pitämään yllä, koska kontrollipelaaminen puuttui ihan täysin. Puolustajat alkoivat näyttämään ihan käsittämättömän huonoilta. Onko ihme, kun ympärillä ei olekaan enää niitä juttuja, jotka ovat aina siinä olleet. Tulos on sitten tässä.

– Vaikka Suomi olisi mennyt jatkoon, olisin sanonut, että väärin voitettu peli, Sihvonen ilmoittaa.

Johtopäätökset

Sihvosen mukaan lopputulema on hyvin selvä. Suomi ei voi päästää Lämsää valmentamaan pystysuunnan jääkiekkoa seuraaviin MM-kisoihin.

– Jos pelaajamateriaali ei riitä, niin sitä suuremmalla syyllä on nojattu vahvaan kiekkokontrolliin ja tehty ihmeitä. Lämsä on menettänyt Venäjällä ihan täysin otteensa suomalaiseen jääkiekkoiluun. Potkut, ilman muuta, Sihvonen linjaa.

Uskotko, että näin käy?

Harri Nummela tuhlasi kaikki paukkunsa (Jukka) Rautakorven potkuihin. Eihän Jääkiekkoliitto vaihtanut edes naisten valmentajaa, vaikka siellä tapahtui yhtä sun toista. En usko, että noin käy. Johto on hyvin saamaton. Liiton pitää vastata yksinkertaisesti siihen, että aikooko Suomi oikeasti mennä seuraaviin kisoihin ilman sen omaa identiteettiä? Sihvonen tiedustelee.

Sihvonen haluaa kuulla muun muassa Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajan Jukka Jalosen kannan asiaan.

– Haluan kysyä julkisesti, että miten Jalonen näkee sen skenaarion, missä vielä ensi vuonnakin mentäisiin ilman Meidän peliä ja otettaisiin riski. Nyt liiton johdon linjaa punnitaan kunnolla.

– Nyt on vakavan mietinnän paikka, Sihvonen niputtaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja