Petteri Sihvoselta hämmästyttävä huomio Nuorten Leijonien katastrofista – "Härskiä toimintaa"

Tulosruutu: Suomi suli käsittämättömällä tavalla nuorten MM-kisojen pronssiottelussa

Suomen osalta jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisat päättyivät todella rumaan sukellukseen, kun Suomi hävisi pronssiottelun Tshekille lukemin 5–8. Suomi johti taistoa kolmanteen erään lähdettäessä 5–3. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen nostaa esiin hämmästyttävän huomion Nuorten Leijonien katastrofin takaa.

Perjantain tapahtumat jäävät surullisella tavalla Suomi-kiekon historiaan. Kaikki näytti Suomen kannalta lupaavalta, kun Lenni Hämeenaho vei Nuoret Leijonat toisessa erässä 5–2-johtoon.

Kaikki mureni totaalisesti kolmannessa erässä.

Tshekki iski 50 sekunnin sisällä peräti neljä maalia.

– Tässä oli yksi ero Suomi-kiekon aiempiin katastrofeihin nähden. Tämän anatomia oli jo etukäteen tiedossa, koska näin oli käynyt jo lukemattomia kertoja aiemmin. Minkä takia Lauri Mikkola sai Kärpistä potkut? Siksi, koska hän ei osaa valmentaa Meidän peliä. Nyt hän tuli turnaukseen joillain aivan muulla tyylillä – omalla pelikirjallaan, jota sitten koko valmennuskonklaavin kanssa lähdettiin vääntämään toiseen suuntaan. Vaaran merkit leijuivat ilmoilla jo Ruotsi- ja Yhdysvallat-pelien toisissa erissä. Symbolinen hetki nähtiin, kun puolustaja Emil Pieniniemellä oli Tshekki-pelin kolmannessa erässä sauma pysähtyä ja ottaa rauhassa viivelähtö. Hän ei ottanut, koska valmentaja ei ollut sanonut, että ota. He yrittävät edelleen jatkaa sitä samaa juoksevaa rallia, MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen perkaa.

Mitä ihmettä tapahtui Nuorille Leijonille pronssiottelun loppuhetkillä, päävalmentaja Lauri Mikkola? 4:03
Mitä ihmettä tapahtui Nuorille Leijonille pronssiottelun loppuhetkillä, päävalmentaja Lauri Mikkola?

Kapteeni Jere Lassila hämmentävän pronssiottelun jälkeen: "Ei paljon mitään sanottavaa" 2:25
Jere Lassila: Iso pettymys, ei ole kyllä paljoa sanottavaa

Konsta Helenius Nuorten Leijonien sulamisesta: "Ei varmaan tarvitse enää uudestaan tuollaista kokea" 2:13
Konsta Helenius: "En ole tuollaista kahtaminuuttista ennen kokenut"

Jani Nyman pronssiottelun pettymyksestä: "Ei riittänyt jänne" 3:06
Jani Nyman: "Ei riittänyt jänne, viimeinen erä oli murheenkryyni"

Sihvonen ihmettelee, miksi Mikkola ylipäätänsä palkattiin Nuorten Leijonien peräsimeen.

– Se on aikuisten vika, että pojat itkivät nyt pronssipelissä. Jääkiekkoliiton aikuiset itkettivät heitä. Nuo pojat eivät saaneet ansaitsemaansa valmennusta. Tuo on hämmästyttävää, koska Suomi on täynnä osaavia ammattivalmentajia, joista pitäisi valita aina paras tehtävään. Ei noille pojille voi antaa Mikkolaa päävalmentajaksi, Sihvonen harmittelee, jatkaen:

– Eihän se Mikkolan vika ole, jos hänen pitää alkaa valmentaa jotain peliä, mitä hän ei hallitse. Sieltä se sulaminen lähtee sitten rakentumaan. Peli riisui nyt Jääkiekkoliiton naamarit. Liiton urheilujohtaminen on valahtanut kamalalle tasolle, Sihvonen tylyttää.

"Tuuliajoilla"

Sihvonen jakaa hämmästyttävältä kuulostavan huomion siitä, että Suomi voitti MM-kisoissa vain yhden ottelun varsinaisella peliajalla.

Tämä riitti siihen, että Mikkolalle tehtiin jo turnauksen aikana kahden vuoden mittainen jatkosopimus.

– Siinä vaiheessa Suomi oli voittanut Latvian ja juuri ja juuri Ruotsin. Se riitti. Härskiä toimintaa Jääkiekkoliitolta. Onhan se karua ajatella, että Lauri Mikkolan johdolla pitäisi lähteä seuraaviin kisoihin. Siellä se yrittää taas sitten mukamas valmentaa Meidän peliä ja sieltä ne sulamiset tulevat taas. Onhan tämä hämmentävää siinä mielessä, että näin Kärpissä kymmeniä pelejä, missä Mikkolalla ei pysynyt pakka kasassa. Eikö Jääkiekkoliitossa oikeasti tiedetty, että kenet he valitsivat johtoon? Jos eivät, niin se on ammattivirhe, Sihvonen hämmästelee.

Mikkola näpäytti turnauksen aikana mediaa viittaamalla siihen, ettei ”keskeneräisiä asioita kannata kommentoida”.

Sihvonen naurahtaa kyseiselle heitolle.

– Kaikki oli jo nähtävillä, totta kai sitä pitää arvostella. Pitää muistaa, että oli maalista kiinni ettei homma katkennut jo puolivälierissä Slovakiaa vastaan. Nuorella valmentajalla nousi pöyhkeys päähän. Ja sitten hänelle lyötiin kahden vuoden jatko.

– Jääkiekkoliitto on totaalisesti tuuliajoilla. Terävin kärki vetää vielä Jukka Jalosen johdolla, mutta mitä sen alla tapahtuu – se on hyvä kysymys. Kenen käsissä tämä koko homma edes on? Sihvonen kyselee. 

Lue myös:

    Uusimmat