”Hullua tämä keskustelu siitä, että lapsensaanti olisi ilmastorikos” – miten Suomesta saataisiin lapsimyönteisempi?

8:28
Miten Suomesta saataisiin maa, jossa itkevää lasta ei tarvitsisi hävetä tai lapsia hankkivia pariskuntia ei syyllistettäisi ilmastokeskusteluissa?

Huomenta Suomessa keskusteltiin torstain 14.11. siitä, miten Suomesta saataisiin lapsimyönteisempi maa. Keskustelemassa oli mukana luova johtaja, bloggaaja Anssi Järvinen sekä Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

Lapsimyönteisempi Suomi oli eduskunnassakin keskusteluaiheena keskiviikkona 13.11.2019. Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä oli seurannut keskustelua tarkasti.

– Olin erittäin iloinen ja positiivisesti yllättynyt siitä, että se ilmapiiri ja tahtotila oli kaikilla olemassa, että halutaan tehdä Suomesta lapsimyönteisempi, Heikkilä totesi Huomenta Suomessa.

Toisaalta Heikkilä oli huomannut, että eduskunnan keskusteluissa nostettiin konkreettisia esimerkkejä nykyisistä suomalaisen yhteiskunnan lapsiin ja perheisiin liittyvistä diskursseista. 

 – Tämä on ihan hullua tämä keskustelu siitä, että lastensaanti olisi tällainen ilmastorikos. Tällaisia ilmapiirikeskusteluja tulisi purkaa. Ja ajatella niin, että lastensaanti on koko perhettä ja koko yhteiskuntaa ja hyvinvointia vahvistava tekijä, Heikkilä kuvaa.

Järvinen näkee Suomessa ympärillään lapsihäpeää 

Image-lehden bloggaaja Anssi Järvinen ja luova johtaja on puolestaan kirjoittanut blogiinsa siitä, miten lapsihäpeä on hyvin yleistä Suomessa. Hän on huomannut, että ulkomailla lapset otetaan eri tavalla perheen menoihin mukaan kuin Suomessa. Suomessa lapsia ravintoloissa ei juuri näy illalla, mutta ulkomailla lapset ovat luonnollinen osa vanhempien menoja. 

Lasten ääniä, naurua ja itkua esimerkiksi Järvisen mukaan hävetään julkisissa kulkuvälineissä Suomessa. Aikuiset yrittävät hiljentää ja hillitä lapsen normaalia tunneilmaisua. 

– Lapsen ei anneta käyttäytyä kuten lapset luontaisesti käyttäytyvät, Järvinen sanoo.

Miten työpaikat voisivat tukea nuoria lapsiperheitä? Miten yhteisöt ja yksilöt voisivat vaikuttaa siihen, että Suomi olisi lapsimyönteisempi maa? Katso se yllä olevasta klipistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja