Tämä määrä alkoholia viikossa näkyy aivoissa

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
Pelottaako muistisairaus? VIdeolla kerrotaan, millaisista oireista kannattaa hakeutua lääkäriin.

Brittitutkijat havaitsivat, että alkoholin niin sanottu kohtuukäyttö on yhteydessä aivojen kohonneisiin rautatasoihin. Muutokset aivojen rauta-aineenvaihdunnassa voivat selittää, miksi alkoholi saattaa liikaa nautittuna aiheuttaa tiettyjä hermostorappeumasairauksia.

Yli seitsemän annosta alkoholia viikossa on yhteydessä aivojen tyvitumakkeisiin syntyneisiin rautakertymiin, kertoo heinäkuun alussa ilmestynyt Oxfordin yliopiston johtama tutkimus. Lisäksi rautakertymät tietyillä aivoalueilla ovat yhteydessä heikompiin tiedollisiin toimintoihin.

Tyvitumakkeet ovat tärkeitä etenkin motoriikalle ja oppimisille, ja niiden vauriot voivat aiheuttaa esimerkiksi Parkinsonin tautia. Brittitutkijoiden mukaan rautakertymät ovat mahdollinen kognitiivisten toimintojen heikentymisen ja alkoholinkäytön yhteyttä selittävä mekanismi. Aiemmin raudan kertymisen aivoihin on havaittu olevan yhteydessä Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin.

PLOS Medicine -tiedelehdessä ilmestyneet löydökset perustuvat yli 20 000:n Ison-Britannian biopankkitutkimukseen osaa ottaneen keski-ikäisen henkilön aineistoon. 

Tutkimuksen alussa osallistujat kertoivat alkoholinkäytöstään. Noin kymmenen vuoden kuluttua he kävivät rautatasoja selvittävässä aivokuvaksessa, minkä lisäksi maksan rautakertymät tutkittiin lähes 7000 henkilöltä. Kaikkien osallistujien tiedollisia ja motorisia toimintoja mitattiin erilaisissa testeissä.

"Kohtuukäyttöön" voi liittyä aivohaittoja

Alkoholi on hermomyrkky, jonka tiedetään ennestään olevan haitallista aivoille. On arvioitu, että joka neljännellä alkoholin suurkuluttajalla on dementiaoireita, mutta myös tissuttelijoita on varoiteltu "kohtuukäytön" aivohaitoista.

Kohtuukäytön määritelmänä pidetään sitä, etteivät alkoholin käyttömäärät ja -tavat todennäköisesti aiheuta haittoja. Suomessa kohtuullisen riskin rajana pidetään terveillä työikäisillä naisilla seitsemää alkoholiannosta viikossa ja miehillä 14 annosta viikossa. Yksi annos alkoholia on esimerkiksi pullollinen keskiolutta tai siideriä, 12 senttilitran lasillinen viiniä tai 4 senttilitran paukku väkevää alkoholia.

Jos oma juominen on lisääntynyt tai muuttunut päivittäiseksi, kannattaa alkoholinkäyttöään pohtia, vaikka riskirajat alittuisivat. Tutkimuksissa on viime vuosina muun muassa havaittu, että päivittäiset alkoholiannokset ovat yhteydessä aivojen kutistumiseen sekä muutoksiin muistitoiminnoille keskeisessä hippokampuksessa.

Kieltolakikaan ei estänyt suomalaisia juomasta! Videolla kerrotaan, miten ovelasti alkoholia tuolloin hankittiin.

Näin ovelasti alkoholia hankittiin kieltolain aikana 3:44
KATSO VIDEO: Näin ovelasti alkoholia hankittiin kieltolain aikana.

Lue myös:

    Uusimmat