Tämä kierrätetty joululahja kiinnostaa nyt eniten – "Uniikki ilmiö käytetyn tavaran kaupassa"

Pleikkari - Konsolipelaamista neljännesvuosisata 7:12
KATSO MYÖS: Muistatko Gran Turismon, entä Atarin? "Pleikkaa" ja muita konsoleita on hakattu 1980-luvulta lähtien

PlayStation 5 valittiin kyselyssä Vuoden käytetyksi joululahjaksi suomalaisessa äänestyksessä.

Odotettu PlayStation 5 julkaistiin 2020. Laitetta myydään edelleen uutena, mutta nyt se on valittu kyselyssä myös Vuoden käytetyksi joululahjaksi. Tori.fin äänestykseen aiheesta osallistui 1432 suomalaista.

Kakkossijalle nousivat Lego-palikat

"Pleikkari" on ensimmäinen halutuimmalle sijalle noussut ulkomainen tuote. Aiemmat voittajat ovat olleet Artekin jakkara ja Aalto-maljakko. Tällä kertaa PlayStation 5 keräsi äänistä 15 prosenttia. 

Lahja äänestettiin 15 ehdokkaan listalta. Pleikkarin jälkeen kakkossijalle nousivat Lego-palikat, kolmossijalle Kalevala-koru.

– PlayStation 5 on uniikki ilmiö käytetyn tavaran kaupassa siksi, että se on vasta kolmevuotias tuote, Torin johtaja Jenni Tuomisto sanoo tiedotteessa.

– Hyvin aktiivinen käytetyn kauppa alkoi PlayStation 5:n kohdalla liki heti konsolin julkistamisen jälkeen. Se johtuu poikkeuksellisen kovasta globaalista menekistä, jonka takia uusia konsoleita ei välillä ollut saatavillakaan, Tuomisto täydentää.

Vuoden käytetty joululahja -äänestyksen kärkiviisikko

  1. PlayStation 5

  2. Lego-palikat

  3. Kalevala-koru

  4. Artekin jakkara

  5. Airfryer

Näin paljon joululahja keskimäärin maksaa

Tuomiston mukaan pelikone osoittaa myös sen, ettei käytetyn tavaran kauppa ole vain vanhan tavaran kauppaa. 

Kyselyyn vastanneista 72 prosenttia antaisi lahjaksi käytetyn esineen. Käytettyjen lahjojen ostelulle syynä on usein ekologisuus tai se, ettei kyseistä tuotetta enää saa uutena. 

Talouskin toki vaikuttaa; vastaajista 40 prosenttia aikoo nyt käyttää joululahjoihin rahaa vähemmän kuin vuosi sitten. 

71 prosenttia vastanneista oli taloustilanteen vuoksi aiempaa kiinnostuneempi käytetyn tavaran kaupasta. 47 prosenttia kertoi ostaneensa käytettyä aiempaa enemmän.

Liki kaikki suomalaisten ostamat joululahjat maksavat Tori.fin mukaan 11–100 euroa. 

28 prosenttia lahjoista maksaa 11–30 euroa, 30 prosenttia 31–50 euroa ja 22 prosenttia 51–100 euroa.

– 12,5 prosenttia ihmisistä sanoo, että joululahjan hinnalla ei ole väliä. Ehkä se ei silti tarkoita, että voi maksaa tuhansia euroja, vaan että heille hinta ei ole lahjaa määrittävä seikka, Tuomisto päättää.

Nordean vuoden 2022 kyselyn mukaan suomalainen käytti joulun juhlintaan lahjoineen 555 euroa aikuista kohden. Tänä vuonna jouluun kuluu kyselyn mukaan melkein sama summa: 557 euroa per aikuinen. Lahjoihin tästä kuluu 333 euroa.

Katso myös: Montako tuntia pelaamista päivässä on "normaalia"? Moni haikailee tiettyä aikarajaa – tästä syystä sellaista ei voi antaa

Montako tuntia pelaamista päivässä on"normaalia"? Moni haikailee tiettyä aikarajaa – tästä syystä sellaista ei voi antaa 1:50
Aikaa yksinään ei kannata käyttää pelaamisharrastuksen määreenä.

Lähde: Tori.fi

Juttua muokattu 5.12.2023 klo 14.35: lisätty Nordean tämän vuoden luvut.

Lue myös:

    Uusimmat