Tämä kaikki Ruotsin epäillystä terroriteosta tiedetään: Nuori mies hyökkäsi ihmisten kimppuun viidessä eri paikassa – "Kauhistuttavia tapahtumia"

2:23
Kirjeenvaihtaja Jukka Lehto raportoi Ruotsista - tämä kaikki tapauksesta tiedetään nyt.

Ruotsin poliisi ilmoitti keskiviikkona tutkivansa epäiltynä terroritekona hyökkäystä, jossa kahdeksan ihmistä haavoittui Vetlandan kaupungin keskustassa Etelä-Ruotsissa.

Hyökkäys tapahtui iltapäivällä kello kolmen tietämissä paikallista aikaa.

20-vuotias mies hyökkäsi ihmisten kimppuun ja käytti ilmeisesti teräasetta. Poliisin mukaan rikospaikkoja on yhteensä viisi ja epäilty on kotoisin lähiseudulta. Hän on aikaisemmin syyllistynyt pikkurikoksiin.

– Meillä on paljon resursseja paikan päällä Vetlandassa. Yritämme varmistaa, onko kyseessä terrorihyökkäys. Työskentelemme läheisessä yhteistyössä turvallisuuspoliisi Säpon kanssa, sanoi alueellisen poliisin johtoon kuuluva Malena Grann illalla virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa.

Grann ei halunnut yksilöidä, miksi tutkintanimike vaihtui alun murhan yrityksestä epäiltyyn terroritekoon.

Poliisi ampui miestä kiinniottotilanteessa. Hän oli illalla vartioituna sairaalassa, mutta Grann ei pystynyt tarkkaan sanomaan, kuinka vakavat hänen vammansa ovat. Ne eivät kuitenkaan ole hengenvaarallisia.

Poliisin aseenkäytöstä kiinniottotilanteessa on aloitettu tutkimus.

Uhrien vammat vaihtelevat vakavista vammoista lieviin.

Junaliikenne Vetlandaan katkaistiin veriteon jälkeen, mutta se oli illalla palautunut normaaliksi.

Ministerit tuomitsivat veriteon

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tuomitsi jyrkästi veriteon ja sanoi yhteiskunnan vastustavan väkivaltaa yhteisvoimin.Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kertoi niin ikään saaneensa tiedon tapahtuneesta.

– Useilla ihmisillä on vakavia vammoja. Nämä ovat kauhistuttavia tapahtumia, ja ajatukseni ovat haavoittuneiden ja heidän omaistensa luona. Tapahtumat ovat toistaiseksi vielä epäselviä, mutta poliisi on ottanut tekijän kiinni ja ryhtynyt toimenpiteisiin tapahtumien hallitsemiseksi ja Vetlandan turvallisuuden parantamiseksi, Damberg sanoi tiedotteessaan.

Ruotsissa on viime vuosina tapahtunut kaksi terrorihyökkäystä. Joulukuussa 2010 itsemurhapommittaja räjäytti itsensä Tukholman keskustassa. Muutama ihminen sai lieviä vammoja hyökkäyksessä.

Huhtikuussa 2017 radikalisoitunut uzbekkitaustainen turvapaikanhakija ajoi jalankulkijoiden päälle varastetulla kuorma-autolla. Hyökkäyksessä kuoli viisi ihmistä. Hyökkääjä sai elinkautisen vankeustuomion.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja