Talvinopeusrajoituksia suositellaan käytettävän jatkossakin – näin monta ihmishenkeä ne säästävät vuosittain

Musta jää voi yllättää autoilijan 1:25
Mitä on musta jää ja missä sitä voi esiintyä? Katso videolta tyypillisimmät vaaranpaikat.

Alennettujen nopeusrajoitusten arvioidaan säästävän vuosittain lukuisia ihmishenkiä.

Talvinopeusrajoitusten käyttöönotto on alkanut jo Lapissa, ja muualla Suomessa nopeuksia pudotetaan ensi viikon keskiviikosta alkaen. Kerroimme eilen, miksi talvinopeuksiin siirrytään, vaikkei vielä olisi edes liukasta.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskusten perjantaisessa tiedotteessa muistutetaan, että talvinopeusrajoitukset auttavat säästämään myös ihmishenkiä.

Tutkimusten mukaan alennettujen nopeusrajoitusten teillä henkilövahinkoihin johtaneet onnettomuudet vähenevät, kuten myös liikenteen melu, päästöt ja päällysteen kuluminen.

– Talvirajoituksilla on myös huomattava merkitys hirvionnettomuuksien määrän vähentämiseen, koska ajonopeuden alentaminen pienentää riskiä joutua hirvionnettomuuteen. Nopeuksien alentamisella vaikutetaan myös hirvikolareiden seurausten lieventämiseen, ELY-keskukset kertovat tiedotteessaan.

Arvio: Näin monta ihmishenkeä säästyy vuosittain

Liikennevirasto, nykyinen Väylävirasto, selvitti vuonna 2015, että alennetut nopeusrajoitukset auttavat vähentämään henkilövahinkoon johtavia onnettomuuksia arviolta 15 prosentilla ja liikennekuolemia 29 prosentilla niillä teillä, joiden rajoituksia lasketaan.

Vähenemä tarkoittaa vuosittain lähes 40 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta, joissa vältetään noin kymmenen kuolemantapausta.

– Tulosten perusteella talviajan nopeusrajoituksia suositellaan käytettäväksi edelleen, jotta vakavien tieliikenneonnettomuuksien lukumäärä ei kasvaisi, Liikenneviraston selvityksessä todetaan.

Lähde: ELY-keskukset

Lue myös:

    Uusimmat