Miksi talvinopeuksiin siirrytään, vaikkei vielä olisi edes liukasta? – "Kaksinkertaistaisivat onnettomuusriskin"

Musta jää voi yllättää autoilijan 1:25
Mitä on musta jää ja missä sitä voi esiintyä? Katso videolta tyypillisimmät vaaranpaikat.

Maanteillä aloitetaan talvinopeuksiin siirtyminen tällä viikolla. Alennetuilla nopeusrajoituksilla pienennetään haastavien olosuhteiden vaikutusta onnettomuusriskiin.

Talven nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Lapissa tästä päivästä alkaen, ja muualla Suomessa hihat kääritään ensi viikolla. Esimerkiksi Keski-Suomen, Kaakkois-Suomen ja Pirkanmaan ELY-keskukset ovat tiedottaneet, että nopeusrajoituksia lasketaan keskiviikosta 26.10. alkaen.

Osa autoilijoista saattaa ajatella, että talvinopeuksiin siirrytään vain liukkaiden ja lumisten kelien vuoksi, mutta syitä on muitakin.

– Vaikka liukkautta ei välttämättä vielä olekaan, syksyn pimeys ja hirvieläinten aktiivinen liikkuminen kaksinkertaistaisivat onnettomuusriskin kesänopeuksilla ajettaessa, Keski-Suomen ELY-keskus kertoo tiedotteessaan.

Hirvieläinkolarit ovat lisääntyneet huomattavasti

Hirvieläinonnettomuuksien määrä on kasvanut merkittävästi viimeisten runsaan kymmenen vuoden aikana. Viime vuonna törmäyksiä kirjattiin tilastoihin lähes 14 000 kappaletta, kun esimerkiksi vuonna 2012 niitä sattui reilut 5 000. Varsinaisia hirvikolareita – riistaeläinonnettomuuksista vaarallisimpia – tapahtui viime vuonna lähes 1 700.

Kerroimme viime keskiviikkona, kuinka Länsi-Uudellamaalla tapahtui aamulla peräti kymmenen peurakolaria tunnin aikana. Poliisikin piti kolarisumaa poikkeuksellisena.

– En muista, että olisi näin paljon lyhyen ajan sisällä tapahtunut, Länsi-Uudenmaan komisario Hannu Kontola totesi MTV Uutiset Livelle.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Hirvieläinkolarit ovat lisääntyneet huomattavasti – tiedätkö, milloin on syytä olla erityisen tarkkana? 5:32
Riistaeläinonnettomuuksia tapahtuu nyt enemmän kuin mihinkään muuhun aikaan vuodesta. Katso videolta, millaisissa paikoissa ja mihin aikaan tienkäyttäjiltä vaaditaan erityistä valppautta.

Näin nopeusrajoitukset muuttuvat

Maanteillä nopeus lasketaan talven ajaksi tyypillisesti 80 kilometriin tunnissa. Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 tai 60 kilometriin tunnissa. 100 km/h:n nopeusrajoitus jää voimaan pääsääntöisesti vain teillä, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan keskikaiteella.

Moottoriteillä rajoituksia lasketaan 100 kilometriin tunnissa. Poikkeuksena vaihtuvien nopeusrajoitusten tiet, joilla voidaan pitää 120 km/h:n rajoituksia marraskuun loppuun asti valoisalla ja hyvissä ajo-olosuhteissa.

Keski-Suomen ELY-keskus muistuttaa, että talvirenkaat on syytä vaihtaa alle nyt, jos tarkoituksena on matkustaa Pohjois-Suomeen.

– Huonot kesärenkaat ovat syyssateillakin hengenvaaralliset.

Lapin ELY-keskus puolestaan korostaa, että nopeusrajoitusmerkki ilmoittaa vain suurimman sallitun ajoneuvon nopeuden.

– Nopeus tulee aina sovittaa tien kunnon, kelin, näkyvyyden ja muiden liikenneolosuhteiden mukaan.

Lähteet: ELY-keskukset

Lue myös:

    Uusimmat