Suomalaistutkimus: Tällaisia nopeusrajoituksia autoilijat noudattavat parhaiten

Liikenneturva testasi: Koulujen lähellä kovia ylinopeuksia 8:41
Miten ylinopeuksia voitaisiin vähentää koulujen lähellä? Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi sekä Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Ihalainen vierailivat Maikkarin Uutisaamussa syyskuussa.

Korkeampia nopeusrajoituksia noudatetaan VTT:n raportin mukaan paremmin kuin kaikkein matalimpia.

Suomessa nopeusrajoituksia noudatti syyskuussa 2021 toteutetun seurannan mukaan noin 44 prosenttia jonojen ulkopuolella ajaneiden henkilö- ja pakettiautojen kuljettajista, selviää Teknologian tutkimuskeskus VTT:n julkaisemasta raportista.

Tiedot nopeusrajoituksen noudattamisesta ovat peräisin runsaasta kolmestasadasta Fintrafficin ylläpitämästä automaattisesta mittauspisteestä. Niin sanotut LAM-pisteet tallentavat ajoneuvon tyypin sekä nopeuden yhden tuntikilometrin tarkkuudella.

Tulokset paljastavat, että ajoneuvojen keskinopeus ylittää nopeusrajoituksen sekä 80 km/h:n teillä että 100 km/h:n moottoriteillä. Korkeampia nopeusrajoituksia kuitenkin noudatettiin paremmin kuin matalimpia nopeusrajoituksia.

Näin nopeusrajoituksia noudatettiin eri nopeusrajoitusalueilla

  • Moottoritie, 100 km/h: 35 %
  • Moottoritie, 120 km/h: 55 %
  • Haja-asutusalueen tie, 80 km/h: 39 %
  • Haja-asutusalueen tie, 100 km/h: 46 %
  • Haja-asutusalueen tie, kesä, 100 km/h: 59 %

Selvityksen mukaan erot nopeusrajoituksen noudattamisessa eivät olleet suuria arkipäivien ja viikonlopun sekä eri vuorokaudenaikojen välillä.

Moottoriteillä rajoituksen mukaan ajavien määrä oli yöllä noin viisi prosenttia suurempi kuin päivällä. Taajamien maanteillä nopeusrajoitusta noudatti arkena päiväsaikaan kolme prosenttia suurempi osa kuljettajista kuin muulloin.

Ylinopeuksia jopa koulujen ympäristössä

Kerroimme syyskuussa Liikenneturvan viidessä kaupungissa tekemistä seurannoista, jotka osoittivat, että isolla osalla autoilijoista on vaikeuksia noudattaa nopeusrajoituksia jopa koulujen lähiteillä, joissa on 30 km/h:n nopeusrajoitus. Saman havainnon teki aiemmin myös poliisi, joka ei ollut lainkaan mielissään koulujen alkamisen yhteydessä suoritetun liikennevalvonnan tuloksista.

Poliisi suoritti kesän lopulla kahden viikon aikana 3 500 tuntia liikennevalvontaa erityisesti koulujen lähistöllä. Saldona oli 1 300 liikennevirhemaksua, 550 sakkoa ja sata ajokieltoa.

– Onhan tämä täysin käsittämätöntä, Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Ihalainen totesi Uutisaamussa.

Katso koko haastattelu artikkelin yläpuolella olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat