Talvi tulee - muista nämä autoilija

Pimeät ja kylmät kelit lähenevät vääjäämättä myös Etelä-Suomessa. Sääolosuhteiden muutos edellyttää myös autoilijoilta varautumista.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen laati MTV Uutisille autoilijan muistilistan talven varalle.

Vesalainen laittaa listansa kärkeen talvirenkaat sekä lumen ja jään putsaamiseen käytetyt välineet.

– Talvirenkaat, ovat tärkeimmät ja se, että ne laitettaisiin ajoissa alle. Sitten tietysti lumiharja ja jääskraba ovat tärkeitä, että auton ikkunat ja lamput saataisiin putsattua ja lumet pois auton päältä, Vesalainen luettelee.

Pimeään vuodenaikaan liikenteessä näkyminen on oma haasteensa. Vesalainen listaakin välttämättömiin varusteisiin seuraavaksi heijastinliivit. Hän muistuttaa, että  autossa pitäisi olla heijastinliivejä tai vähintään heijastimia niin monet kuin autossa on matkustajia.

– Usein autolla liikkeelle lähtevät eivät tule ajatelleeksi heijastimia, mutta sen yhden  kerran, kun se auto syystä tai toisesta hajoaa tai joudutaan onnettomuuteen, matkustajista tulee jalankulkijoita saman tien, kun he sieltä autosta ulos könyävät.

Heijastinliivit olisi luonnollisesti hyvä olla käden ulottuvilla niin, että ne voisi pukea päälle jo autossa.

Taskulamppu taskulamppuna, puhelin puhelimena

Vaikka nykyään melkein kaikilla on taskulamppu puhelimessa, Vesalainen pitää perinteistä taskulamppua tärkeänä autovarusteena.

– En laskisi kännykän taskulampun varaan. Niissä on ihan ok valo hetken aikaa, mutta sehän syö hirveästi puhelimen akkua. Kun muutenkin älypuhelimet tänä päivänä tahtoo olla sellaisia, että niillä pärjää hädin tuskin yhden päivän ilman latausta, olisi hyvä, että olisi ihan taskulamppu taskulappuna ja puhelin puhelimena, Vesalainen opastaa.

Perinteisen taskulampun kanssa pitää myös muistaa paristojen tarkastaminen säännöllisin välein, koska pakkasessa paristot voivat purkautua yllättävän nopeasti, vaikka lamppua ei käytettäisi ollenkaan.

Autoliiton koulutuspäälliköllä on vinkki myös puhelimen käyttöön.

– Aina kannattaa varautua pahimpaan ja pitää puhelinta mahdollisimman täydessä latauksessa. Autossakin kännykkää kannattaa pitää autolaturissa, jotta siinä olisi virtaa mahdollisen hädän tullen. 

Tärkeät numerot talteen

Tärkeät numerot on syytä tallentaa puhelimen muistiin. Talviautoilijalle yksi sellainen on Tiepalvelun numero.

– Autoliiton Tiepalvelun numero 0200 8080 on järkevä ohjelmoida kännykkään - ja kyllä minulla on itselläni yleinen hätänumerokin tallennettu. Ei sitten tarvitse paniikkitilanteessa miettiä mikä se olikaan, Vesalainen kertoo.

Lopuksi Vesalainen lisää talviautoilijan varustelistaan lämpimät vaatteet. Jos auto jättää parinkymmenen asteen pakkasella tien poskeen, se viilenee hyvin nopeasti.

–  Siinä on vähän sama juttu kuin heijastimen kanssa: Ihmiset ajattelevat, että voivat lähteä ohuella takilla ja ilman pipoja ja hanskoja, koska menevät autolla. Ei ajatella, että aina voi sattua jotain yllättävää.

Vesalainen vinkkaakin laittamaan syksyllä esimerkiksi takakonttiin vararenkaan sisään pipon ja paksut hanskat.

Hinausköysi ei listalla

Hinausköyteen Vesalainen suhtautuu nihkeästi.

– Olisin aika varovainen auton hinaamisen suhteen. Automaattivaihteisia autoja alkaa olla jo paljon ja siinä tosi helposti aiheuttaa tietämättäänkin isoja vaurioita autoon, Vesalainen varoittaa. 

Nykyautoissa olevat irrotettavat koukut edellyttävät myös perehtymistä, mitä harva on tullut tehneeksi etukäteen.

– Pakkasessa kun alkaa ruuvimeisselillä vääntämään muovipuskurista irti sitä pientä klipua, minkä tilanne se koukku ruuvataan, on lähestulkoon varma, että muovi murtuu ja hajoaa, jos ei ihan tarkkaan tiedä mitä tekee, Vesalainen arvioi.

Avustaminen akun tyhjennyttyä

Myöskään virran antamista toiselle autolle Vesalainen ei suosittele.

– Nykyautoissa on niin paljon vahingoittuvaa elektroniikkaa, että en lähtisi omalla autolla antamaan tai omaan autoon ottamaan virtaa keneltä tahansa kadun mieheltä. Siinä on oikeasti riski, että jotain menee pieleen ja satojen eurojen elektroniikkaboksi tuhoutuu. Suosittelen ehdottomasti ammattilaisen puoleen kääntymistä, Vesalainen opastaa.

Lue myös:

    Uusimmat